Cărți necesare pentru asistenți medicali generaliști
Cărți pentru asistenți medicali – Lista
Profesia de asistent medical, prin complexitatea ei, presupune pregătire și documentare continuă.
Pe lângă informațiile teoretice primite în anii de studiu și informațiile practice obținute în stagiile din spital, un viitor asistent medical trebuie să facă și studiu individual, sa se documenteze și să se informeze din cât mai multe surse de încredere, pentru a putea asimila absolut tot ce este necesar teoretic pentru practicarea acestei meserii.
Doar în acest mod poate deveni un asistent medical competent, care să fie capabil să facă corelații și să profeseze în acest domeniu unde principala sarcină este una nobilă și complexă: viața și sănătatea unei persoane. În acest domeniu, nu exista loc pentru greșeli.
Un asistent medical trebuie să aibă cunoștințe temeinice de:
- nursing
- tehnici și îngrijiri
- semiologie
- farmacologie
- anatomie și fiziologie
- patologie (specialități medicale)
- manevre de prim ajutor
Pentru asistenții medicali la început de drum, am conceput o listă orientativă cu principalele cărți pe care un viitor asistent medical ar trebui să le aibă în biblioteca sa și să le studieze temeinic. Listă cărți pentru asistenți medicali:
În lista “cărți pentru asistenți medicali” avem “Esențiale Tehnici de nursing”, autor Pagina de Nursing. Aceasta a fost creată pentru a veni în ajutorul viitorilor asistenți medicali cu fixarea unor informații de bază în efectuarea principalelor tehnici și manopere. Cartea este o colecție a tehnicilor principale de nursing pe care un asistent medical generalist le efectuează în practica sa.
Esențiale Tehnici de Nursing este un instrument de studiu bine structurat, dedicat formării profesionale a personalului medical mediu. Informațiile cuprinse respectă structura și conținutul programei școlare pentru pregătirea cadrelor medii. Cartea cuprinde o categorie vastă de Tehnici de Nursing redate și explicate succint în formă de pași de urmat pentru a facilita învățarea rapidă și asimilarea lor pe termen lung. Esențiale Tehnici de Nursing cuprinde capitole, cum ar fi: măsurarea funcțiilor vitale, puncții, sondaje, injecții, spălături, administrarea medicamentelor, recoltări.
-
Pagina de Nursing a creat “Esențiale Medicină pentru Asistenți Medicali – Îngrijirea pacientului cu patologii” pentru a veni în ajutorul viitorilor asistenți medicali cu fixarea informațiilor de bază despre patologii din diverse specialități medicale. Cartea nu se rezumă doar la descrierea patologiilor, ci punctează și intervențiile asistentului medical pentru îngrijirea pacienților cu aceste patologii, fiind astfel un ghid complet de medicină și nursing destinat asistenților medicali.
În cele peste 600 de pagini ale cărții vei învăța definiția patologiei, etiologia (cauza), manifestările de dependență (semne și simptome), complicațiile, factorii de risc, profilaxia, diagnosticul, tratamentul, rolul și intervențiile asistentului medical pentru îngrijirea pacientului cu diverse patologii din diverse arii medicale studiate de-a lungul anilor de studiu AMG. Astfel, aceasta carte poate fi un instrument util și ușor de folosit atât pentru asistenții medicali din profesie, dar mai ales pentru elevii sau studenții care se pregătesc pentru exercitarea acestei profesii.
Esențiale Medicină pentru Asistenți medicali – Îngrijirea pacientului cu patologii este un instrument de studiu bine structurat, dedicat formării profesionale a personalului medical mediu. Informațiile cuprinse respectă structura și conținutul programei școlare pentru pregătirea cadrelor medii.
- Ghid de nursing și tehnici de evaluare și îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale, vol I, București, ed. Viata medicală Românească, Lucreția Titircă.
Lucrarea orientează și clarifică noțiunile de bază ale nursingului. Oferă elevilor din școlile sanitare sau asistenților practicieni principiile care stau la baza actului de îngrijire. Lucrarea constituie – asa cum reiese din titlu – un îndreptar, un ABC al nursingului, care să ajute la formarea și informarea asistenților medicali în conformitate cu orientările actuale în acest domeniu. Este structurată în două părți: partea întâi (nursa – procesul de îngrijire) și partea a doua (nevoile fundamentale ale ființei umane și probleme de îngrijire, unde sunt analizate rând pe rând cele 14 nevoi fundamentale).
Lucrarea este împărțită în două parți: partea 1 – actualizarea procesului de nursing (scurt istoric, etapele procesului de nursing, diagnosticul de nursing etc) și partea 2 – tehnici, unde sunt explicate tehnici și investigații de nursing cu pregătirea pacientului pentru fiecare în parte.
Această lucrare vine în completarea celor de mai sus ale aceluiași autor și include etapele procesului de îngrijire pentru fiecare afecțiune în parte (afecțiuni ale aparatului locomotor, respirator, cardiovascular, digestiv, renal, genital etc) . În acest mod, elevul sau asistentul medical va putea să întocmească mai ușor un plan de îngrijire pornind de la culegerea datelor, identificarea problemelor și stabilirea diagnosticului de îngrijire sub formula P.E.S. (problemă-etiologie-semne).
Planul de nursing întocmit de asistentul medical trebuie să conțină obiective și intervenții care duc la satisfacerea celor 14 nevoi fundamentale. Pentru a facilita înțelegerea acestor nevoi fundamentale complexe și elaborate, Pagina de Nursing a realizat pentru fiecare nevoie câte o planșă descriptivă atent gândită, ușor de înțeles și asimilat. Înțelegând fiecare nevoie fundamentală cu ajutorul celor 14 planșe Pagina de Nursing, se va putea elabora cu ușurință un plan de nursing.
Urgențele medico-chirurgicale constituie o sinteză pentru cadrele medii unde sunt redate teme esențiale de prim-ajutor. Acest domeniu trebuie să fie cunoscut de către un cadru mediu pentru ca acesta să poate interveni cât mai competent într-o situație de urgență în care medicul nu ar fi prezent. Lucrarea ajută cadrele medii să recunoască afecțiuni pentru a întreprinde sau nu manevre în situații de urgență (urgențe ale aparatului respirator, cardiovascular, abdominale, renale, neurologice, pediatrice, ginecologice, etc.)
În lista “cărți pentru asistenți medicali” adăugăm și Culegerea de infografice pentru asistenți medicali. Toate infograficele de patologie create de Pagina de Nursing, ordonate alfabetic și adunate într-o culegere, ediția 2021. Culegerea de infografice pentru asistenți medicali este una dintre cele mai reprezentative lucrări marca Pagina de Nursing, dedicate asistenților medicali și viitorilor asistenți medicali.
Infograficele create de Pagina de Nursing înglobează informații esențiale, etiologie, semne patognomonice, manifestări de dependență, metode de diagnostic, tratament pentru patologii care se studiază pe tot parcursul anilor de studiu de AMG.
Prin intermediul infograficelor deja cunoscute și apreciate de elevi, studenți și persoane din domeniu, Pagina de Nursing a creat o modalitate atractivă de a puncta principalele lucruri pe care cadrele medii trebuie le cunoască cu privire la patologiile din toate specialitățile medicale: cardiologie, chirurgie, gastroenterologie, hematologie, boli infecțioase, nefrologie, neurologie, oftalmologie, pediatrie, pneumologie, reumatologie și altele.
Ilustrate reprezentativ, infograficele antrenează memoria vizuală și facilitează reținerea pe termen lung a informațiilor prezentate.
Materiile de specialitate (medicină internă, chirurgie, pediatrie etc.) asigură aportul de cunoștințe de patologie necesare asistentei pentru înțelegerea esenței muncii sale. Fără ca asistenta medicală să cunoască noțiuni de patologie, aceasta nu își va putea îndeplini sarcinile ce îi revin. Lucrarea de față analizează într-un mod accesibil cadrelor medii, patologii din sfera specialității de medicină internă.
Semiologia este știința care se ocupă cu descrierea și interpretarea semnelor și simptomelor care apar în evoluția bolilor. Totodată, ea cuprinde și tehnica examenului clinic. Semiologia este fundamentul diagnosticului. Noțiunile de semiologie sunt esențiale cadrului mediu pentru a putea interpreta în mod corespunzător și pentru a descoperi semne și simptome care observate la timp, pot duce la stabilirea unui diagnostic clinic corect. Lucrarea de față este o piesă importantă în colecția “cărți pentru asistenți medicali”, aceasta pune bazele noțiunilor de semiologie prin capitole ca: modificări observate de asistenta medicală la inspecția generală, manifestări cauzate de diverse afecțiuni, modificări observate în sindroame, terminologia medicală în efectuarea anamnezei.
Manualul de farmacologie este conceput special pentru asistenții medicali generaliști, dar și pentru asistenții de farmacie. Lucrarea este structurată în trei părți: farmacologie generală, farmacoterapie și farmacotoxicologie. Punctează indicațiile de utilizare ale medicamentelor, contraindicațiile, căile de administrare, reacții adverse care pot pune viața și sănătatea pacientului în pericol. Cartea este extrem de utilă elevilor de la postliceală sanitară sau facultate de asistență medicală, dar și asistenților care deja lucrează, deci manualul de farmacologie face parte din lista “cărți pentru asistenți medicali”.
Pediatrie și puericultură, îndreptar pentru asistenți medicali, este o altă lucrare utilă și necesară unui asistent medical generalist, pentru fixarea informațiilor din această sub-ramură medicală. Aceasta abordează categoria specială de îngrijiri ale nou-născutului și ale copilului, un domeniu extrem de complex, care necesită pregătire specială. Pentru asistenții care își doresc să lucreze pe o secție de neonatologie sau pediatrie, această carte este extrem de folositoare. Lucrarea de față abordează subiecte ca: nou născutul la termen, nou născutul cu risc, prematurul, creșterea, dezvoltarea, alimentația, vaccinări, patologie pediatrică.
- NursingCard – 65 cartoline nursing cu informații de bază pentru asistenți medicali
NursingCard-urile sunt atât de dens scrise cu informații vitale, încât sunt perfecte pentru orice elev sau student la asistență medicală sau orice asistent medical practicant. Informații de nursing fundamentale, compactate într-o cutie. Asemenea cărților de joc, acest pachet de NursingCard este un concept gândit de Pagina de Nursing menit să faciliteze asimilarea informațiilor de bază de Nursing.
NursingCard-urile Pagina de Nursing iau concepte complicate și le simplifică într-o frază sau două, alături de ilustrații corespunzătoare, astfel încât să puteți stăpâni materialul fără dificultăți și să îl învățați și înțelegeți numai dintr-o simplă lectură.
O carte de referință pentru domeniul Chirurgie dedicată cadrelor medii este lucrarea lui Silvian Dașchievici și Mihai Mihailesc. Cartea tratează în detaliu aspectele legate de asepsie, antisepsie, dezinfecție, sterilizare, infecții chirurgicale, anestezie, intervenții și afecțiuni chirurgicale, îngrijiri preoperatorii și postoperatorii. Lucrarea este utilă asistenților medicali generaliști care își doresc să lucreze pe o secție de chirurgie, ATI sau bloc operator, dar și elevilor pentru fixarea informațiilor pentru această specialitate medicală.
Esențiale Patologie by Pagina de Nursing este un memorator pentru cadre medii cu 100 de patologii ilustrate și ordonate alfabetic pentru fixarea informațiilor esențiale de patologie.
Memoratorul este util pentru elevii și studenții școlilor postliceale sanitare sau facultăților de profil pentru fixarea informațiilor esențiale de patologie din diverse ramuri medicale, dar poate constitui un ghid util și pentru studenții mediciniști, asistenții sociali sau medici.
Esențiale Patologie a fost gândită în stilul caracteristic Pagina de Nursing: simplu, ușor de memorat, cu ilustrații caracteristice patologiilor care facilitează învațarea și activarea memoriei vizuale, cu informații de bază, esențiale, colorate și organizate alfabetic pentru identificare rapidă a bolii.
Compendiul Anatomia și fiziologia omului poate fi folosit în completarea manualului de Biologie pentru clasa a XI-a. Compendiul poate fi util elevilor școlilor postliceale sanitare interesați de studiul anatomiei și fiziologiei omului, cât și de candidaților care se pregătesc pentru examenul de admitere la facultăți de medicină sau asistență medicală.
Anatomia este disciplina de bază a învățământului postliceal sanitar și de asistență medicală. Lucrările lui Victor Papilian, ediția 1 Anatomia omului, Aparatul locomotor și ediția 2, Anatomia omului Splanhnologia sunt extrem de utile pentru orice asistent medical. Splanhnologia cuprinde date privitoare la structura organelor, noțiuni de anatomie radiologică, raporturile organelor (splanhnologie înseamnă partea anatomiei care se ocupă cu studiul organelor interne). Ambele lucrări sunt extrem de folositoare unui elev sau student pentru fixarea informațiilor de anatomie și înțelegerea corpului uman.
Un asistent medical pregătit trebuie să cunoască principalele analize medicale de laborator, semnificația acestora, momentul în care se recomandă, patologiile în care valoarea lor crește sau scade, dar și valorile normale de referință. Esențiale Analize Medicale este un Ghid ilustrat pentru asistenți medicali și cumulează principalele analize medicale de laborator explicate pentru asistenți medicali.
Ca asistent medical, vei observa faptul că analizele medicale de laborator sunt esențiale și premergătoare oricărui diagnostic, control, screening, intervenție sau internare. Asistentul medical trebuie să aibă cunoștiințe temeinice în acest sens și trebuie să cunoască cu precădere:
- Abrevierile analizelor medicale;
- Ce reprezintă principalele analize medicale recomandate de medici;
- Momentele când se recomandă efectuarea anumitei analize;
- Tuburile speciale sau recipientele folosite la fiecare recoltare;
- Patologiile în care cresc sau scad anumite valori ale analizelor de laborator;
- Cum se pregătește pacientul pentru recoltările probelor pentru analize;
- Valorile orientative de referință pentru fiecare analiză principală în parte;
- Când valorile analizelor medicale sunt modificate/critice/normale.
Adaugă în biblioteca ta și Esențiale Analize Medicale Ghid ilustrat pentru asistenți medicali pentru că își merită locul fiind parte din lista “cărți pentru asistenți medicali”. Aceasta clarifică aceste aspecte și prin stilul caracteristic Pagina de Nursing, vei reține foarte ușor aspecte esențiale pentru Asistenți Medicali. Ghidul este colorat și structurat pentru facilitarea asimilării informațiilor și pentru antrenarea memoriei vizuale.
Biologia clasei a XI-a este temelia admiterii la școlile postliceale sanitare și facultățile de asistență medicală. Manualul este recomandat în bibliografia de studiu pentru școlile sanitare unde locurile la buget sunt ocupate pe baza examenelor de admitere. Cunoștințele de biologie sunt esențiale pentru un viitor asistent medical generalist. Este structurată în două părți: alcătuirea corpului uman (celula și țesuturile) și funcțiile fundamentale ale organismului uman (sistemul nervos, endocrin, osos, muscular, digestiv, reproducător, analizatorii, circulația, respirația, excreția, metabolismul).
Îngrijirea omului bolnav și a omului sănătos, autor Florian Chiru, este o carte necesară în biblioteca oricărui asistent sau viitor asistent medical generalist și foarte folositoare. Cartea este structurată în două părți: nevoi fundamentale și tehnici, îngrijiri și intervenții (administrarea medicamentelor, sonde, spălături, clisme, puncții, îngrijiri etc). Lucrarea reprezintă un real îndreptar pentru elevii școlilor postliceale sanitare, studenții la medicină sau la asistență medicală, asistenții medicali.
Tehnica îngrijirii bolnavului, de Carol Mozes este o altă carte de referință pentru biblioteca unui asistent medical. În completare cu celalalte lucrări importante pentru educația unui asistent medical, această carte ajută la formarea unui personal medical cu responsabilități și cunoștințe tehnice la nivel înalt. Îngrijirea bolnavului este disciplina de bază, iar cunoașterea în amănunt a acesteia, determină calitatea muncii de asistent medical. Cartea cuprinde capitole ca: primirea bolnavului în spital, îngrijiri acordate acestuia, asistenţa la examinarea bolnavului şi supravegherea lui, alimentaţia, recoltările de produse biologice şi patologice, examinările urgente de laborator, tehnica testelor cutanate, pregătirea pacienților pentru examinările complementare radiologice, endoscopice, tehnica tratamentului fizic şi medicamentos, ca si crearea condiţiilor de spitalizare.
Tehnici si manopere pentru asistentii medicali, autori Liliana Rogozea, Tatiana Oglinda abordează succint tehnicile și manoperele pe care un viitor asistent medical trebuie să le cunoască.
Această listă este orientativă nu se rezumă doar la perioada școlară. Cărțile pentru asistenți medicali sunt utile și în perioada de exercitare a profesiei, având în vedere faptul că un asistent medical poate întâlni des lucruri medicale noi. Având în bibliotecă aceste cărți, se poate documenta oricând situația o impune și oricând vrea să își clarifice un aspect întâlnit în practica de zi cu zi. Un asistent medical învață și întâlnește lucruri noi în fiecare zi.
Pentru asistenți medicali, procesul de învățare nu se termină odată cu absolvirea școlii.
Formarea trebuie sa fie continuă. Un asistent medical trebuie sa fie la curent cu toate noutățile medicale: medicamente noi, substanțe, studii, interacțiuni, proceduri, tehnici, patologii samd.
Pagina de Nursing este aici pentru a îți facilita aceasta nevoie de cunoaștere și de a te menține la curent cu toate informațiile care îi sunt necesare unui asistent medical. Poți vizita magazinul nostru virtual aici: shop.paginadenursing.ro.