Ceftriaxona
Ceftriaxona (denumire comercială Cefort®) este un antibiotic din clasa cefalosporinelor de generația a treia. Acesta acţionează prin distrugerea bacteriei care determină apariţia infecţiei. Ceftriaxona se prezintă sub formă de pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă.
Indicații
- Tratamentul infecţiilor de la nivelul creierului (meningită), plămânilor, urechii medii, la nivelul abdomenului sau peretelui abdominal (peritonită), tractului urinar şi rinichilor, oaselor şi articulaţiilor, pielii şi ţesuturilor moi, din sânge, BTS (gonoree, sifilis), boala Lyme.
Contraindicații
- Hipersensibilitate, reacţie alergică, colită, afecțiuni hepatice, renale, anemie hemolitică.
- Relativ: sarcină și alăptare.
Doze
Doza va depinde de severitatea şi tipul infecţiei greutatea şi vârsta pacientului; Numărul de zile sau de săptămâni în care vi se va administra ceftriaxona depinde de tipul infecţiei. Doze orientative:
- Nou-născuţi (0 – 14 zile)
- 20 – 50 mg/kg/ zi
- Sugari – copii 15 zile – 12 ani, 50 – 80 mg/kg/ zi
- Adulți 1 g- 2 g/zi până la 4 g/zi
Acest medicament este întotdeauna recomandat de către medic. Acesta este un medicament prescris și nu trebuie utilizat fără consultarea unui medic calificat. Dozele, modul de administrare și informațiile din acest articol sunt strict informațive și au scop educațional. Pentru orice fel de problemă de sănătate, adresați-vă medicului.
Rute – căi de administrare – mod de administrare
- Parenteral
- PEV (perfuzie intravenoasă),
- IV, IM
Ceftriaxona se administrează de către un asistent medical la recomandarea medicului. Manoperele descrise au rol educațional. Ele trebuie să fie realizate strict de către personal calificat.
Ceftriaxona (cefort®) poate fi administrat în perfuzie intravenoasă în decurs de cel puţin 30 de minute (cale de administrare preferată), sub formă de injecţie intravenoasă lentă în decurs de 5 minute de preferat în vene cu diametrul mai mare, sau sub formă de injecţie intramusculară profundă.
Injecţiile intramusculare trebuie administrate în masa unui muşchi relativ mare al corpului şi nu mai mult de 1 g într-un singur loc de administrare.
Administrarea pe calea intramusculară trebuie luată în considerare atunci când administrarea pe calea intravenoasă nu este posibilă sau este mai puţin adecvată pentru pacient.
Cefort este reconstituit de către asistentul medical şi nu va fi amestecat sau administrat în acelaşi timp cu medicamente injectabile care conţin calciu.
Efecte adverse
Scăderea numărului de leucocite şi creşterea numărului de eozinofile, scaune moi sau diaree, modificări ale rezultatelor testelor de sânge pentru funcţiile ficatului, erupţie pe piele.
Alte efecte adverse posibile mai puţin frecvente
- Candidoză bucală
- Granulocitopenie
- Anemie
- Probleme de coagulare a sângelui
- Durere de cap.
- Ameţeli
- Stare sau senzaţie de rău
- Prurit (mâncărime)
- Durere sau senzaţie de arsură de-a lungul venei în care a fost administrată ceftriaxona
- Durere la locul de injectare
- Rezultat anormal al testării funcţiei rinichilor (creştere a creatininei din sânge)
Interacțiuni cu alte medicamente
Ceftriaxona nu este compatibilă cu amsacrina, vancomicina, fluconazol și aminoglicozide. Nu va fi amestecat sau administrat în acelaşi timp cu medicamente injectabile care conţin calciu.
Soluțiile care conțin ceftriaxonă nu trebuie amestecate sau adăugate la alte medicamente. În special, solvenții care conțin calciu, (de exemplu soluție Ringer, soluție Hartmann) nu ar trebui să fie folosiţi pentru a reconstitui ceftriaxona sau pentru a dilua în continuare un flacon reconstituit pentru administrare intravenoasă, deoarece se poate forma precipitat.
Atenție! Asistentul medical nu indică/nu recomandă/nu prescrie medicamente. Medicamentele sunt întotdeauna prescrise de medic și administrate de asistentul medical la recomandarea medicului.
Forme de prezentare Ceftrixona (cefort®)
- 250 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- 500 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- 1 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- 2 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
Prepararea soluţiei injectabile de Cefort® (Ceftriaxona)
Soluţia reconstituită de CEFORT este transparentă şi prezintă o coloraţie uşor gălbuie de diferite intensităţi, în funcţie de concentraţie şi solventul folosit.
Soluţia se va utiliza imediat după preparare.
Soluţia preparată nu trebuie amestecată cu alte medicamente.
Pentru administrarea intramusculară
- CEFORT® 250 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 2 ml apă pentru preparate injectabile.
- CEFORT® 500 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 2 ml apă pentru preparate injectabile.
- CEFORT® 1 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 3,5 ml apă pentru preparate injectabile.
- CEFORT® 2 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 7 ml apă pentru preparate injectabile.
- Dozele mai mari de 1 g se vor diviza şi se vor injecta în locuri diferite.
Soluţiile de Cefort® destinate administrării i.m. sunt hipertonice. Pentru a reduce durerea în momentul injectării, solventul pentru reconstituire poate fi soluţia de clorhidrat de lidocaină (1% până la 2%). Dacă se utilizează lidocaina ca solvent, soluţia rezultată nu trebuie niciodată administrată intravenos.
Pentru administrarea intravenoasă
- CEFORT® 250 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 5 ml apă pentru
preparate injectabile. - CEFORT® 500 mg: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 5 ml apă pentru
preparate injectabile. - CEFORT® 1 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 10 ml apă pentru preparate
injectabile. - CEFORT® 2 g: soluţia injectabilă se prepară dizolvând conţinutul unui flacon cu 19,2 ml apă pentru
preparate injectabile.
Soluţia preparată se administrează intravenos lent, direct sau în tubul de perfuzie, în decurs de 5 minute.
Diluții
După prepararea soluţiei după indicaţiile de mai sus, 1 ml soluţie conţine între 50 – 100 mg ceftriaxonă. Această soluţie trebuie diluată în continuare pentru a realiza concentraţii cuprinse între 10 mg ceftriaxonă/ml şi 40 mg ceftriaxonă/ml.
Pentru diluare, pot fi utilizate următoarele soluţii:
– apă pentru preparate injectabile;
– soluţie de clorură de sodiu 0,9%;
– soluţie de glucoză 5%;
– soluţie de glucoză 10%;
– soluţie de glucoză 5% + soluţie de clorură de sodiu 0,9%;
– soluţie de glucoză 5% + soluţie de clorură de sodiu 0,45%.
Învață mai multe despre clasele de medicamente cu ajutorul cărții Esențiale Farmacologie pentru asistenți medicali (ghid ilustrat). Aceasta conține:
peste 120 de medicamente explicate
indicații și contraindicații ale medicamentelor
dozaj și efecte adverse
forme farmaceutice
scheme organizate cu clase medicamentoase
căi de administrare
sufixe și prefixe medicamente
incompatibilități și interacțiuni medicamentoase în soluții injectabile și perfuzabile
scheme de diluții și dizolvări
asocieri de medicamente nerecomandate
clasificări pe sisteme
tabele de compatibilitate al medicamentelor administrate intravenos
Gândită într-un mod simplu de reținut și în stilul caracteristic Pagina de Nursing, cartea simplifică și explică domeniul vast al farmacologiei prin informații redate succint, organizat, cu ilustrații pentru antrenarea memoriei vizuale și pentru o înțelegere facilă.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste Grilă AMG Pagina de Nursing.
www.anm.ro – site-ul oficial al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România,
www.stabilis.org – bază de date privind stabilități în soluție și incompatibilități pentru medicamente injectabile
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/
ATC (Anatomical Therapeutic Chemical Classification System) aprobată de Organizația Mondială a Sănătății
Lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății