Cum devii membru OAMGMAMR și ce acte sunt necesare
După absolvirea unei școli postliceale sanitare sau a unei facultăți, orice persoană care își dorește să exercite profesia de asistent medical în România, trebuie să se înscrie ca membru al OAMGMAMR.
Ce este OAMGMAMR?
OAMGMAMR este abrevierea de la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Ordinul autorizează exercitarea profesiei și elaborează norme şi reguli de practicare a profesiei de asistent medical generalist, moaşă şi asistent medical.
Potrivit statutului, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este organizaţie profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică, fără scop patrimonial, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat şi cuprinde toţi asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali, precum şi membrii asociaţi, care exercită profesia pe teritoriul României.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este organizat la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi funcţionează în teritoriu prin filiale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Cum devii membru?
După absolvire, persoanele care au urmat o formă de învațământ cu specific sanitar, se vor îndrepta către ordin pentru dobândirea calității de membru.
Pentru exercitarea profesiei, este obligatorie înscrierea ca membruîn ordin și obținerea avizului anual. Cele două sunt distincte.
Unde se face înscrierea?
Înscrierea se face la filiala judeţeană în a cărei rază se află unitatea la care urmează să îşi desfăşoare activitatea, filiala judeţeană în a cărei rază îşi au domiciliul sau reşedinţa ori, în situaţii speciale, la Biroul executiv al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Membrii au obligația să achite cotizaţia lunară datorată.
Ce acte sunt necesare pentru înscrierea ca membru?
- Cerere de înscriere și declarația pe propria răspundere privind inexistența unei situații de incompatibilitate sau nedemnitate, prevăzută la art. 14 și 15 din Oug. 144/2008
- Actul de identitate.
- Acte de schimbare a numelui (Certificat de căsătorie).
- Documente de studii care atestă formarea în profesie (diplomă de bacalaureat sau certificat de absolvire liceu, certificat de calificare, atestat + diplomă de echivalare, certificat de absolvire a școlii postliceale cu profil sanitar, diplomă studii superioare + supliment la diplomă, certificate de competență/calificare profesională + foaie matricolă + supliment Europass, după caz), original + copie.
- Cazier judiciar.
- Certificat de sănătate psihică și fizică (Certificat medical tip A5).
- Declarația de consimțământ privind prelucarea datelor personale.
- Dovada achitării taxei.
Înscrierea ca membru nu acordă dreptul de profesare. Pentru exercitarea profesiei pe teritoriul României, Certificatul de membru trebuie însoțit în mod obligatoriu de Avizul anual. Care sunt pașii pentru obținerea avizului anual de liberă practică am detaliat aici.