Determinarea acuității vizuale
Determinarea acuității vizuale se face cu ajutorul unui optotip standardizat pentru fiecare ochi în parte.
Acuitatea vizuală (AV) sau vederea centrală reprezintă capacitatea ochiului de a percepe cu acuratețe detalii spaţiale. Acuitatea vizuală se referă în mod obișnuit la claritatea vederii, dar evaluează tehnic abilitatea unui pacient de a recunoaște mici detalii cu precizie.
Acestea sunt măsurate prin unghiul sub care sunt văzute. Toate obiectele sunt văzute sub un unghi format din razele care pleacă din extremitățile obiectului și se încrucișează în punctul nodal al ochiului pentru a ajunge pe retină.
Materiale necesare
Pentru determinarea acuității vizuale (AV) sunt necesare următoarele:
- Optotipul SNELLEN, care este un panou iluminat ce conține 10 rânduri de litere de mărimi diferite destinate a fi văzute sub un unghi vizual de 5’ de la o anumită distanţă. În dreptul fiecărui rând este precizată distanţa de la care un ochi emetrop (*emetropie -proprietate a ochiului de a vedea normal) le citeşte. Optotipul SNELLEN are rânduri cu litere diferite, ce pot fi citite clar începând de la distanță de la 60m primul rând, 36m al doilea, 24m, 18m, 12m, 9m, 6m, 5m.
- Trusa cu lentile pentru aprecierea dioptriei de corecție.
- Ocluzor pentru a se acoperi câte un ochi și pentru a se determina acuitatea fiecărui ochi în parte.

Pregătirea pacientului și rolul asistentului medical
a) psihică: informare, explicare, obţinerea acordului şi a colaborării în timpul examinării.
b) fizică: bolnavul va fi aşezat în faţă optotipului iluminat electric, pe un scaun, la o distanţă de 5 m;
Determinarea acuității vizuale – Tehnica și interpretare
- Se cercetează AV a fiecărui ochi în parte, acoperindu-se pe rând cu un ocluzor şi apoi a ambilor ochi simultan;
- Se acoperă câte un ochi și se cere pacientului să citească cu voce tare literele fiecărui rând, începând din partea de sus. Cel mai mic rând care poate fi citit cu precizie indică acuitatea vizuală în acel ochi specific.
- Valoarea acuității vizuale se exprima după formula AV=d/D (d – distanţa de la care ochiul examinat a deosebit o literă, D – distanta de citire a aceleiași litere de către ochiul emetrop).
- Vederea cu valoarea 20/20 este acuitatea vizuală normală măsurată la o distanţă de 5 metri.
- Dacă rezultatul este, de exemplu, 20/100, asta înseamnă că pacientul distinge cu acurateţe de la 5 metri obiectele pe care în mod normal, un individ cu vedere normală le-ar vedea de la 30 de metri.
- Dacă pacientul nu poate citi de la distanta impusă, se apropie subiectul de optotip până atunci când poate să citească primul rând.
- Daca acesta nu reușește, se examinează capacitatea de a identifica degetele mâinii și în ultim caz, de a percepe lumina.
Acest test indică doar claritatea și acuratețea vederii la distanță. Un rezultat bun la acest test, nu exclude alte probleme, cu ar fi: vederea periferică, focalizarea sau capacitatea de a percepe culorile.
Îngrijirea pacientului după tehnică
- nu necesită îngrijiri deosebite.
- este ajutat, în caz de AV redusă, să se deplaseze în salon sau până la aparţinător (când se face ambulatoriu).
Vezi și:
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.