ACORIE

Definiție: Acoria este senzația subiectivă de lipsă a senzației de sațietate după servirea mesei. Pacientul are impresia că nu s-a săturat, chiar dacă a consumat o cantitate adecvată de alimente.

Cauze posibile:

  • Tulburări psihologice:
    • Anorexie nervoasă
    • Bulimie
    • Depresie, anxietate
  • Boli endocrine:
    • Hipertiroidism (excesul de hormoni tiroidieni accelerează metabolismul)
    • Diabetul zaharat (apetit crescut pe fondul glicemiei ridicate)
  • Afecțiuni digestive:
    • Parazitoze intestinale
    • Malabsorbție (absorbție intestinală deficitară de nutrienți)
    • Boala celiacă
  • Cancer în diferite localizări (în stadii avansate)

Simptome asociate pot fi legate de boala de bază (scădere în greutate, diaree, oboseală, febră, etc.).

Diagnostic: Pentru stabilirea cauzei sunt necesare:

  • Consult medical (endocrinolog, gastroenterolog, psihiatru, după caz)
  • Analize de sânge (glicemie, funcția tiroidiană, markeri inflamatori)
  • Examinări imagistice (ecografie, CT)
  • Examen coproparazitologic

Tratamentul se adresează bolii care a determinat apariția simptomelor.

Rolul asistentului medical:

  • Să cunoască termenul și să înțeleagă că este un simptom care poate sugera diverse afecțiuni.
  • Să observe și să raporteze acuzele de acest tip la pacienții spitalizați, să participe la recoltarea probelor biologice indicate.
  • Să educe pacienții cu privire la alimentația echilibrată și să-i orienteze către medic pentru a investiga și trata cauzele care duc la senzația persistentă de foame.