ACORIE
Definiție: Acoria este senzația subiectivă de lipsă a senzației de sațietate după servirea mesei. Pacientul are impresia că nu s-a săturat, chiar dacă a consumat o cantitate adecvată de alimente.
Cauze posibile:
- Tulburări psihologice:
- Anorexie nervoasă
- Bulimie
- Depresie, anxietate
- Boli endocrine:
- Hipertiroidism (excesul de hormoni tiroidieni accelerează metabolismul)
- Diabetul zaharat (apetit crescut pe fondul glicemiei ridicate)
- Afecțiuni digestive:
- Parazitoze intestinale
- Malabsorbție (absorbție intestinală deficitară de nutrienți)
- Boala celiacă
- Cancer în diferite localizări (în stadii avansate)
Simptome asociate pot fi legate de boala de bază (scădere în greutate, diaree, oboseală, febră, etc.).
Diagnostic: Pentru stabilirea cauzei sunt necesare:
- Consult medical (endocrinolog, gastroenterolog, psihiatru, după caz)
- Analize de sânge (glicemie, funcția tiroidiană, markeri inflamatori)
- Examinări imagistice (ecografie, CT)
- Examen coproparazitologic
Tratamentul se adresează bolii care a determinat apariția simptomelor.
Rolul asistentului medical:
- Să cunoască termenul și să înțeleagă că este un simptom care poate sugera diverse afecțiuni.
- Să observe și să raporteze acuzele de acest tip la pacienții spitalizați, să participe la recoltarea probelor biologice indicate.
- Să educe pacienții cu privire la alimentația echilibrată și să-i orienteze către medic pentru a investiga și trata cauzele care duc la senzația persistentă de foame.