BIOPSIA

Definiție: Biopsia este o procedură medicală diagnostică în care se extrage o mică porțiune de țesut sau celule dintr-o zonă suspectă a corpului pentru a fi examinată la microscop. Acest proces ajută la identificarea prezenței bolilor, inclusiv a cancerului, prin analizarea detaliată a probei de țesut pentru a detecta anomalii celulare.

Tipuri principale de biopsie:

  • Biopsie excizională: Îndepărtarea completă a unei mase sau a unei porțiuni de țesut pentru examinare.
  • Biopsie incizională: Extracția unei porțiuni dintr-o masă sau țesut mai mare.
  • Biopsie prin aspirație cu ac fin (FNA): Utilizarea unui ac subțire pentru a aspira celule sau fluid dintr-o zonă suspectă.
  • Biopsie prin puncție: Colectarea țesuturilor folosind un ac gros, adesea sub ghidaj imagistic, cum ar fi ultrasunetele sau CT-ul.

Indicații: Biopsia este indicată când investigațiile imagistice sau examinările clinice sugerează prezența unor anomalii care pot fi maligne sau când este necesară clarificarea naturii unei afecțiuni. Este frecvent utilizată în diagnosticarea cancerului, dar și pentru investigarea altor boli, cum ar fi infecțiile și inflamațiile.

Procedura: Procedura de biopsie variază în funcție de tipul de biopsie și de localizarea țesutului vizat:

  • Pregătirea pacientului: Poate include instrucțiuni specifice despre alimentație și medicație.
  • Anestezia: Locală sau generală, în funcție de tipul de biopsie și de zona corpului implicată.
  • Colectarea probei: Prin diverse tehnici, în funcție de accesibilitatea țesutului.
  • Examinarea probei: Probele de țesut sunt trimise la laborator pentru analize histopatologice.

Recuperarea și riscurile: Recuperarea după biopsie depinde de tipul acesteia și poate varia de la revenirea imediată la activitățile normale până la necesitatea unei perioade scurte de repaus. Complicațiile sunt rare, dar pot include sângerare, infecție sau leziuni ale țesuturilor învecinate.

Importanța biopsiei: Biopsia joacă un rol crucial în diagnosticarea și planificarea tratamentului multor boli. Oferă informații valoroase despre tipul, stadiul și agresivitatea bolilor, cum ar fi cancerul, permițând astfel o abordare terapeutică personalizată.

Concluzie: Biopsia este o procedură diagnostică esențială în medicina modernă, oferind informații critice pentru diagnosticarea precisă și gestionarea eficientă a bolilor. În ciuda minimalizării riscurilor și a disconfortului asociat, importanța sa în stabilirea unui diagnostic corect și în ghidarea deciziilor terapeutice este incontestabilă.