BRONHOSPASM

Bronhospasmul este o contracție a mușchilor din bronhii, care sunt căile respiratorii care duc la plămâni. Acest lucru poate duce la îngustarea căilor respiratorii și la dificultate în respirație.

Cauze

Bronhospasmul poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv:

  • Alergii: Alergene precum praful, polenul sau părul animalelor de companie pot provoca bronhospasm la persoanele cu astm sau alte afecțiuni respiratorii.
  • Infecțiuni: Infecțiile respiratorii, cum ar fi gripa sau pneumonia, pot provoca, de asemenea, bronhospasm.
  • Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pot provoca bronhospasm la persoanele sensibile.
  • Exercițiile fizice: Exercițiile fizice pot provoca bronhospasm la persoanele cu astm sau alte afecțiuni respiratorii.
  • Factori de mediu: Expunerea la fum, gaze sau poluanți poate provoca bronhospasm.

Simptome

Simptomele bronhospasmului pot include:

  • Simptome respiratorii: Dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse uscată
  • Simptome generale: Anxietate, transpirație, tahicardie

Diagnostic

Un medic va diagnostica bronhospasmul pe baza istoricului medical al pacientului, a examenului fizic și a testelor de laborator. Testele de laborator pot include o spirometrie, care măsoară cât de mult aer poate fi inspirat și expirat.

Tratament

Tratamentul bronhospasmului depinde de cauza de bază. În cazul alergiilor, tratamentul poate include medicamente antihistaminice sau corticosteroizi. În cazul infecțiilor respiratorii, tratamentul poate include antibiotice. În cazul medicamentelor, tratamentul poate implica întreruperea medicamentului sau administrarea de medicamente pentru a atenua simptomele. În cazul exercițiilor fizice, tratamentul poate implica luarea unor măsuri pentru a preveni bronhospasmul, cum ar fi încălzirea înainte de exerciții fizice. În cazul factorilor de mediu, tratamentul poate implica evitarea expunerii la acești factori.

Prevenție

Nu există o modalitate de a preveni întotdeauna bronhospasmul, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul:

  • Evitarea alergenilor: Dacă sunteți alergic la anumite lucruri, evitați-le.
  • Vaccinarea împotriva gripei și pneumoniei: Vaccinarea împotriva gripei și pneumoniei vă poate ajuta să preveniți infecțiile respiratorii care pot provoca bronhospasm.
  • Administrarea de medicamente: Dacă aveți astm sau alte afecțiuni respiratorii, luați medicamentele conform indicațiilor medicului dumneavoastră.

Concluzie

Bronhospasmul este o afecțiune medicală care poate fi gravă. Dacă aveți simptome de bronhospasm, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.