CANDIDA

Candida

Definiție: Genul Candida cuprinde o grupă de ciuperci (fungi) care sunt adesea găsite ca parte a florei normale a corpului uman, trăind în echilibru cu alte microorganisme în locuri precum gura, tractul gastrointestinal, pielea și zona genitală. În anumite condiții, aceste ciuperci pot crește excesiv și pot provoca infecții, cunoscute sub numele de candidoză sau monilioză.

Caracteristici și Tipuri: Cel mai cunoscut tip de Candida este Candida albicans, care este cauza cea mai frecventă a infecțiilor fungice la om. Există și alte specii, cum ar fi Candida glabrata, Candida tropicalis și Candida parapsilosis, care pot provoca, de asemenea, infecții, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Candida poate trăi asimptomatic ca parte a microflorei normale sau poate deveni patogenă în anumite circumstanțe.

Cauze și Factori de Risc: Factorii care pot duce la creșterea excesivă a Candida și la infecție includ un sistem imunitar slăbit, utilizarea de antibiotice pe termen lung (care perturbă echilibrul florei normale), diabetul necontrolat, sarcina, și purtarea de haine umede sau strâmte pentru perioade lungi. De asemenea, anumite condiții medicale, cum ar fi HIV/AIDS sau tratamentele cu corticosteroizi, pot crește susceptibilitatea la infecții cu Candida.

Simptome și Manifestări: Simptomele infecției cu Candida variază în funcție de zona corpului afectată. Candidoza orală se manifestă prin pete albe, cremoase în gură și pe limbă, în timp ce candidoza genitală poate provoca mâncărime, roșeață și secreții albe. Candidoza invazivă, care se răspândește în sânge sau în alte organe, este mai rară, dar poate fi gravă și necesită tratament medical urgent.

Diagnostic și Tratament: Diagnosticul infecțiilor cu Candida se face prin examinarea clinică și, dacă este necesar, prin teste de laborator, cum ar fi culturile de probe prelevate din zonele afectate. Tratamentul depinde de locația și severitatea infecției și poate include antifungice topice sau orale. În cazurile severe sau la pacienții cu imunitate scăzută, pot fi necesare antifungice administrate intravenos.

Prevenție și Management: Prevenirea infecțiilor cu Candida implică menținerea unui echilibru sănătos al microorganismelor din corp prin practici de igienă adecvate, evitarea utilizării excesive de antibiotice și menținerea controlului glicemiei la pacienții cu diabet. Este important de asemenea să se evite umiditatea excesivă a pielii și să se poarte haine lejere pentru a reduce riscul de creștere excesivă a Candida.