CIANOZA

Cianoza este o afecțiune caracterizată prin colorația albastră a pielii, a mucoaselor și a unghiilor. Cianoza este cauzată de o scădere a saturației de oxigen în sânge, ceea ce determină o creștere a cantității de hemoglobină redusă (hemoglobină care nu este legată de oxigen) în sânge.

Cianoza poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv:

 • Afecțiuni pulmonare: cianoza este un semn frecvent al bolilor pulmonare care reduc fluxul de oxigen către sânge, cum ar fi pneumonia, bronșita cronică și emfizemul.
 • Afecțiuni cardiace: cianoza poate apărea și în afecțiunile cardiace care reduc fluxul de sânge către plămâni, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă și defectele cardiace congenitale.
 • Afecțiuni hematologice: cianoza poate fi cauzată și de afecțiuni hematologice care afectează capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigen, cum ar fi anemia cu celule falciformă și methemoglobinemia.
 • Alți factori: cianoza poate apărea și în alte afecțiuni, cum ar fi expunerea la temperaturi scăzute, intoxicația cu monoxid de carbon și tulburările de respirație din timpul somnului.

Cianoza este o afecțiune care necesită îngrijiri medicale imediate. Dacă observați cianoză, solicitați asistență medicală de urgență.

Simptome

Simptomele cianozei variază în funcție de cauza acesteia. În general, cianoza este observată în primul rând la nivelul buzelor, limbii, feței și extremităților. În cazurile severe, cianoza poate fi observată în întregul corp.

Alte simptome care pot fi asociate cu cianoza includ:

 • Dificultăți de respirație
 • Dureri în piept
 • Amețeli
 • Confuzie
 • Pierderea cunoștinței

Diagnostic

Diagnosticul cianozei se face pe baza istoricului medical al pacientului și a examenului fizic. În timpul examenului fizic, medicul va examina pielea, mucoasele și unghiile pentru a observa prezența cianozei. De asemenea, medicul va asculta respirația pacientului pentru a căuta semne de probleme pulmonare.

În unele cazuri, medicul poate solicita teste suplimentare pentru a determina cauza cianozei. Aceste teste pot include:

 • Teste de sânge: Aceste teste pot fi utilizate pentru a evalua saturația de oxigen în sânge, nivelul de hemoglobină și prezența unor afecțiuni hematologice.
 • Teste imagistice: Aceste teste pot fi utilizate pentru a evalua plămânii și inima pentru a căuta semne de probleme pulmonare sau cardiace.

Tratament

Tratamentul cianozei depinde de cauza acesteia. În general, tratamentul se concentrează pe tratarea afecțiunii subiacente care determină cianoza.

În cazul afecțiunilor pulmonare, tratamentul poate include medicamente, terapie cu oxigen sau intervenții chirurgicale. În cazul afecțiunilor cardiace, tratamentul poate include medicamente, intervenții chirurgicale sau proceduri de intervenție percutanată. În cazul afecțiunilor hematologice, tratamentul poate include medicamente sau transfuzii de sânge.

Prognostic

Prognosticul cianozei depinde de cauza acesteia și de severitatea afecțiunii. În general, cianoza cauzată de afecțiuni pulmonare sau cardiace poate fi tratată cu succes, iar pacienții se pot recupera complet. Cianoza cauzată de afecțiuni hematologice poate fi mai dificil de tratat, iar prognosticul poate varia în funcție de tipul de afecțiune hematologică.