Hipodermocliza (perfuzia subcutanată) Tehnica
Hipodermocliza sau perfuzia subcutanată este o tehnica de perfuzare subcutanată foarte utila în rehidratarea pacientului, ușor de folosit și fără riscurile pe care le presupune administrarea endovenoasă. Perfuzia subcutanată este o tehnică care permite administrarea la un pacient a unor soluţii şi/sau medicamente în ţesutul subcutanat, fiind o metodă alternativă de rehidratare şi tratament, utilizată în special la pacienţii vârstnici care au nevoie de tratament de lungă durată şi la pacienţii aflaţi în îngrijiri paliative.
Deşi perfuzia subcutanată este folosită în serviciile pentru boli de lungă durată din ţările dezvoltate de mulți ani, în România a rămas foarte puţin cunoscută, deși ar putea determina creşterea autonomiei pacienților şi a confortului și mai ales, scăderea durerii.
Scop hipodermocliză
- Metoda de tratament al deshidratării ce consta în injectarea de lichide în țesuturile subcutanate.
- Este rar folosită, fiind o terapie alternativă pentru deshidratare sau cașexie atunci când alte metode de rehidratare (orală sau intravenoasă) nu sunt disponibile.
- Hipodermocliza, infuzia subcutanată de lichide, este o tehnică de hidratare utilă și ușoară potrivită pentru pacienții adulți ușor până la moderat deshidratați, în special vârstnici. Metoda este considerată sigură și nu prezintă complicații grave.
Studiile au arătat ca absorbția la nivel subcutanat poate fi completă și comparabilă cu absorbția IV atunci când se administrează dozele și tipurile de fluide adecvate.
Indicații
- Pacienți cu abord venos dificil
- Pierderi de lichide
- Geriatrie şi îngrijiri paliative
Ce se poate administra prin hipodermocliză
- Ser fiziologic 0,9 % sau soluție amestec 1/2 glucoza 5% cu 1/2 ser fiziologic. NU se folosesc soluții hipertone.
Subcutanat, prin hipodermocliză se poate administra până la:
- 1.5 l /zi într-un loc de administrare (62ml/h)
- 3 l/zi în doua locuri de administrare (124ml/h)
- l/8h noaptea.
Locuri de elecție
- Țesut subcutanat
Complicații ale hipodermoclizei
- Supraîncărcarea cu lichide
- Tulburări electrolitice
- Eritem
- Edem
- Iritație
- Alergie
- Infecție
Tehnica
- Spălați-vă mâinile. Puneti-vă mânușile de unică folosință;
- Dezinfectați tegumentele cu betadină, clorhexidină sau alcool. Așteptați să se usuce;
- Se prinde tegumentul ferm cu mâna pentru a ridica țesutul celular subcutanat;
- Se inseră acul cu vârful imediat sub epiderma . Unghiul de inserție va fi de aproximativ 30 de grade (la o persoană cu panicul adipos slab reprezentat) până la 45 de grade (dacă stratul celular subcutanat este mai consistent);
- Se aspira cu o seringă pentru a se verifica daca s-a pătruns accidental într-un vas de sânge. daca apare sânge, se retrage acul;
- Pliul cutanat se lasă;
- Se conectează perfuzia din care s-a scos aerul;
- Se acoperă fluturașul (microperfuzorul) cu un pansament transparent pentru a se putea observa aspectul local.
Observații
Numeroasele avantaje la pacientul vârstnic sau în îngrijiri paliative, justifică efortul ca această tehnică să fie cunoscută la toate nivelele medicale şi ar trebui să incite la prescrierea ei pe scară largă. Poate fi aplicată fără dificultate la domiciliul pacientului si poate fi monitorizată si de un membru al familiei, însă instruit în prealabil de către echipa de paliație.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste Grilă AMG Pagina de Nursing.
Infografic: