Profilaxia tetanosului
Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de bacteria Clostridium Tetani.
De regulă, bacteriile intră în organism printr-o leziune a pielii, cum ar fi o plagă produsă de un obiect contaminat. Bacteria este întâlnită, de obicei, în sol, praf și bălegar.
Infecția cu tetanos produce spasme musculare care pot fi atât de severe, încât pot duce la fracturi de oase.
Profilaxia tetanosului reprezintă imunizarea pasivă temporară cu ser antitetanic, antitoxinic sau imunoglobuline antitetanice umane, asociată vaccinării antitetanice.
Scop
- profilactic – profilaxia tetanosului post-expunere pentru plăgi recente potenţial contaminate cu spori tetanici, la subiecţi care nu au fost imunizaţi prin vaccinare primară sau la cei la care vaccinarea primară este incompletă sau necunoscută;
Indicaţii
- plăgi recente (în primele 6 ore de la producere).
Observaţii
Profilaxia tetanosului in cazul plăgilor cu risc tetanigen crescut (contaminate cu particule de pământ, praf) se asociază cu antibioterapie – bacilul tetanic este sensibil la penicilină, precedat de curăţarea chirurgicală şi aseptizarea plăgii.
Loc de elecţie
Având în vedere caracterul adsorbit al vaccinului, se recomandă administrarea acestuia intramuscular pentru a diminua reacţiile locale. Locurile de injectare recomandate sunt: faţa anterolaterală a coapsei la sugari şi copii mici şi muşchiul deltoid la adulţi.
Materiale necesare
• materialele necesare la injecţia intramusculară;
• soluţia de injectat se alege in funcţie de starea de imunitate a pacientului, la recomandarea medicului;
• fiole cu: vaccin tetanic absorbit (VTA), bivaccin diftero tetanic tip adult sau ser antitetanic.
Administrarea vaccinului
V.T.A. se administreaza pe cale strict intramusculară, în regiunea deltoidiana la adulti si pe fata antero-externă a coapsei la copii.
Imunizarea antitetanică se practică indiferent de varstă și constă în vaccinarea primară si revaccinare.
Vaccinarea primara: se face conform programului stabilit de M.S. prin administrarea a doua doze V.T.A. a cate 0,5 ml fiecare, la interval de patru saptamani, urmate de a treia doza de 0,5 ml V.T.A. la 6-12 luni (rapel). Imunizarea obtinuta persista 5-10 ani.
Revaccinarile se efectueaza cu 0,5 ml V.T.A., daca s-a depasit intervalul de 5-10 ani de la vaccinare. In cazul în care la persoanele sigur vaccinate survin plăgi bănuite a fi tetanigene, imunitatea poate fi reactivată dacă se inoculeaza o doza de 0,5 ml V.T.A. și nu au trecut mai mult de 5 ani de la vaccinare sau 10 ani de la vaccinarea de rapel.
Frecvent se foloseste seroprofilaxia antitetanică în doză unică de ser antitetanic intre 3000 -20000 UI , stabilită de medic în funcţie de vârstă şi riscul tetanigen cu remanența 5 ani.
Contraindicații
Riscul letal asociat tetanosului exclude orice contraindicaţie potenţială şi impune profilaxia în cazul expunerii post-lezionale.
În alte cazuri:
– Hipersensibilitate la oricare dintre componentele vaccinului.
– Este preferabil ca vaccinarea să fie amânată în caz de febră, boală acută, boală cronică evolutivă.
Pregătirea pacientului
– se explică necesitatea intervenţiei şi reacţiile locale care apar după injectare (durere, eritem)
– se aşează în pozitie comodă.
Tehnica
- Asistentul medical se spală pe mâini, se dezinfectează și îmbracă mănușile de unică folosință;
Șterge cu un tampon alcoolizat zona;
Recomandă pacientului sa ramana relaxat și să nu încordeze mușchiul;
Fixează locul si injectează cu acul în pozitie de unghi de 90 de grade, perpendicular, pătrunzând 4-7 cm cu rapiditate şi siguranţă.
- Aspiră cu seringa pentru a verifica dacă nu s-a patruns într-un vas de sânge. Dacă apare sângele, acul trebuie sa fie retras sau dus mai în profunzime;
Se injectează substanța lent, pentru a permite mușchiului să se extindă și să absoarbă gradat medicația;
Se folosește cealaltă mână pentru acționarea pistonului la injectare în timp ce mâna dominantă e folosită pentru menținerea poziției seringii
Dupa injectarea substanței, se retrage acul printr-o mișcare bruscă în același unghi de 90 de grade;
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste grilă.