
Măștile purtate de către persoanele bolnave ajută la diminuarea răspândirii virusului, funcționând ca o barieră pentru picăturile mici provenite din tractul respirator și eliberate prin tuse sau strănut.
Purtați o mască numai dacă sunteți bolnav (în special tuse) sau dacă aveți grijă de cineva care ar putea avea COVID-19.
OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor.
Fals. Copiii pot contacta virusul, însă datele sugerează mai puține cazuri în comparație cu persoanele adulte. Acest lucru poate fi justificat prin faptul că aceștia sunt mult mai puțin expuși. Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, urmând o igienă adecvată și evitând deplasările.
Fals. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri. SARS-CoV-2 deține aproximativ 90% din materialul genetic al acestui nou coronavirus.
Nu există dovezi în acest sens.
5. Infecția cu Covid-19 este letală?
Cazurile raportate includ forme medii, formele grave și forme severe.
6. Îți vei da imediat seama când vei fi infectat cu COVID-19?
Fals. Perioada de incubație” înseamnă perioada dintre contactarea virusului și începerea apariției simptomelor bolii.
Perioada de incubație a virusului variază între 1-14 zile, timp în care persoana poate să nu manifeste simptome și să se considere sănătoasă. În acest timp, poate răspândi virusul. Ulterior, simptomele specifice sunt: febra, tuse uscată, dificultăți în respirație.
7. Suplimentele de vitamina C te protejează împotriva Covid-19?
Fals. Nu există dovezi științifice în sensul acesta.
Fals. În prezent nu există vaccin împotriva acestui virus și încă nu a fost descoperit un tratament eficient. Se fac eforturi pentru descoperirea unui tratament pentru COVID-19.
Fals. Persoanele de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, urmând o igienă adecvată și evitând deplasările.
10. Este periculos să primim pachete din China sau din zone în care s-au înregistrat cazuri?
OMS menționează că probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a contacta virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost livrat, călătorit și expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.
Fals. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. Covid-19 este cauzată de un virus, deci antibioticele nu vor funcționa.
12. COVID-19 este același lucru cu SARS?
Fals. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care a provocat izbucnirea sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003 sunt legate între ele genetic, dar bolile pe care le provoacă sunt destul de diferite.
13. Pot să iau Covid-19 de la animalele de companie?
Fals. Nu există dovezi știintifice actuale conform cărora un câine, pisică sau orice animal de companie poate transmite COVID-19. COVID-19 este răspândit în principal prin picăturile produse atunci când o persoană infectată tușește, strănut sau vorbește.
OMS continuă să monitorizeze ultimele cercetări asupra acestui subiect și a altor subiecte COVID-19 și va actualiza pe măsură ce vor fi disponibile noi descoperiri.
14. Cum pot să ma protejez?
Cele mai eficiente metode recomandate de OMS de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă spălați frecvent mâinile, să tușiți/ strănuați în cot, să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru (3 metri) față de persoanele care tușesc sau strănută și să evitați deplasările care nu sunt necesare în această perioadă.
Sursa:
Ministerul Sănătății – România
Institutul Național de Sănătate Publică
Vezi și:
Coronavirus – ce trebuie să știm?
Când și cum se poarta masca de protecție?
Cum ne ferim de coronavirus – 10 sfaturi Ministerul Sănătății
RECOMANDĂRI privind conduita socială în prevenirea răspândirii COVID-19 – Ministerul Sănătății