Analizatorul olfactiv
Simțul olfactiv sau simțul mirosului (olfacția) la om este localizat în cavitatea nazală. Mirosul ne aduce informații despre obiectele sau ființele din mediul înconjurător. Acesta ne informează despre calitatea aerului sau despre starea unor alimente, ne ajută la recunoașterea persoanelor și a locurilor, uneori chiar la retrăirea amintirilor.
Segmentul receptor
Segmentul receptor este reprezentat de mucoasa olfactivă, o parte a mucoasei care căptușește cavitatea nazală. Mucoasa olfactivă apare ca o zonă limitată la o suprafață de 2-3 cm2. Este galbenă și permanent umedă. Mucoasa olfactivă este alcătuită dintr-un strat de celule epiteliale (de susținere), între care se află celulele alungite receptoare.
Receptorii olfactivi sunt chemoreceptori, deoarece sunt stimulați de substanțe chimice volatile, antrenate de aerul inspirat și dizolvate în lichidul vâscos de la suprafața mucoasei olfactive.
Celulele receptoare sunt neuroni olfactivi bipolari (protoneuronul căii), ale căror dendrite sunt situate printre celulele de susținere. Dendritele se termină cu o mică veziculă (buton olfactiv), prevăzută cu 6-12 cili. Cilii olfactivi ies la suprafața mucoasei în mucusul secretat de celulele glandulare ale acesteia.
Neuronul olfactiv (protoneuronul) intră, deci, în contact direct cu excitantul, fără niciun dispozitiv de receptare, selectare sau dirijare a informației. Axonul său transmite direct centrului imediat superior o simplă informație: prezența sau absența excitantului olfactiv.
Segmentul de conducere
Segmentul de conducere – axonii neuronilor olfactivi bipolari, care formează nervii olfactivi, străbat lama ciuruită a osului etmoid (de la baza craniului) și pătrund în bulbii olfactivi.
Aici fac sinapsă cu celulele mitrale (neuroni ganglionari multipolari), deutoneuronul căii. Axonii celulelor mitrale formează tracturile olfactive și se termină în cortex.
Segmentul central
Segmentul central este localizat în aria olfactivă din paleocortex. Sensibilitatea olfactivă este foarte diferită de la un individ la altul, chiar la același individ variază în unele situații: înainte de masă sensibilitatea olfactivă este mai mare decât după aceea.
Sensibilitatea olfactivă
Se apreciază că sensibilitatea olfactivă este mai mare la copii decât la vârstnici. La femeile însărcinate sau în cazul unor boli digestive, sensibilitatea olfactivă este mărită.
Intensitatea senzațiilor olfactive depinde și de alți factori:
- concentrația substanțelor odorante
- gradul lor de solubilitate
- umiditatea
- sănătatea mucoasei.
O substanță odorantă care persistă mult timp în jurul nostru determină fenomene de adaptare olfactivă, intensitatea excitației scăzând până la dispariție, deși stimulul persistă. Este posibilă însă formarea altor senzații olfactive sub acțiunea unor substanțe care nu au acționat până atunci.
Biologie – Manual de clasa a XI-a – Ioana Ariniş, Mariana Manea, Adriana Vasile, Editura Sigma, Bucureşti;
Biologie – Manual de clasa a XI-a – Aurora Mihail, Florica Macovei, Editura All, Bucureşti;
Biologie – Manual de clasa a XI-a – Elena Huţanu Crocnan, Irina Huţanu, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti;
Biologie – Manual de clasa a XI-a – Dan Cristescu, Cezar Th. Niculescu, Radu Cârmaciu, Bogdan Voiculescu, Carmen Sălăvăstru, Editura Corint;
Cârmaciu R., Niculescu C. TH., TorsanL., „Anatomia și Fiziologia Omului”, Editura Didactică şi Pedagogică, 1983, Bucuresti;
Cezar Th. Niculescu, Radu Cârmaciu, Bogdan Voiculescu, „Anatomia și Fiziologia Omului” Compediu, ediția a II-a, Editura Corint, 2007, București;
Mihaela Vasile și Monica Moldoveanu – Semiologie medicală pentru asistenți medicali, Editura ALL, 2012, București;