
Arsura solară apare în urma expunerii prelungite la razele ultraviolete ale soarelui fără protecția necesară. Arsura este o leziune traumatică tisulară.
Pielea neprotejată poate fi deteriorată după doar 15 minute de expunere la radiațiile UV.
Insă, efectul de arsură se vede după 12-24 ore de la expunere. Astfel, chiar dacă pielea arată inițial neafectată și avem impresia că ne expunem la soare fără niciun risc, în decurs de 12-14 de ore, efectele pot fi extrem de severe.
Cât de ușor se ard oamenii din cauza Soarelui variază considerabil în funcție de tipul pielii.
Semne și simptome
Semne și simptome care apar în arsurile solare: pielea devine roșie și dureroasă, fierbinte la atingere. Pot să apară vezicule pe suprafața pielii care se pot sparge. În funcție de gradul de severitate al arsurii apare durerea de cap și febra însoțită de frisoane. Dacă apar veziculele și febra, sau dacă arsura este pe mai mult de 20% din corp este necesar să mergem la medic.
Ce trebuie să facem în cazul unei arsuri solare?
În cazul unei arsuri solare trebuie să răcorim pielea prin dușuri reci și comprese cu apă rece. Trebuie să aplicam creme hidratante.
Este de evitat aplicarea de produse pe baza de ulei pentru că acestea blochează porii pielii.
În cazul în care apar vezicule, acestea nu trebuie să fie sparte. Ele se vor vindeca de la sine atunci când sub ele este un strat nou format de piele. Daca le spargem, putem să riscăm infecții.
Cum evităm arsurile solare?
Pentru a evita arsura solară trebuie, în primul rând să evităm expunerea la soare în perioada prânzului (în special între orele 11-14), deoarece atunci soarele este cel mai puternic. Dacă totuși este necesar să ne expunem, trebuie să ne luam măsuri importante de precauție: stăm sub umbrelă, folosim palării, șepci și ochelari și nu în ultimul rând, folosim creme cu factor de protecție înalt. Bem multe lichide, în special apă, pentru a fi hidratați.
Expunerea prelungită la soare poate să conducă și la insolație. Insolația este o reacție a organismului la expunerea prelungită la căldură, din cauza deshidratării și a deficitului de sodiu.
Mini test de verificare
[HDquiz quiz = “182”]
Infografic: