
Pasul 1
Alegeți mărimea potrivită de mănuși. Mănușile sterile vin într-o gamă largă de dimensiuni. Acestea pot varia în funcție de producător. O mărime potrivită trebuie să confere abilitatea de a mișca mâinile confortabil, sa nu facă mâna să transpire și nici să nu creeze un disconfort.
Pasul 2
Îndepărtați-vă bijuteriile. Acestea vă pot contamina mănușile sau le pot face dificil și incomode de purtat. Îndepărtarea bijuteriilor reduce, de asemenea, riscul ruperii mănușilor.
Pasul 3
Spălați-vă bine pe mâini, conform pașilor din Tehnica de spălare a mâinilor. Frecați-vă mâinile cu săpun sub jetul de apă timp de cel puțin 20 de secunde. Clătiți-vă bine mâinile și încheieturile și apoi uscați-le. După spălare, țineți mâinile în sus.
Pasul 4
Verificați dacă pachetul de mănuși este compromis (rupt, umed etc). Rețineți că mănușile sterile au un termen de valabilitate. Înainte de a vă pune mănușile, asigurați-vă că acestea nu sunt expirate.
Deschideți ambalajul exterior al pachetului. Asigurați-vă că desfaceți de sus, apoi de jos și apoi pe lateral. Nu uitați, aveți doar o mică margine pe care o puteți atinge, altfel veți compromite sterilitatea interiorului. Așezați exteriorul ambalajului mănușilor pe o suprafață curată. Interiorul ambalajului se va pastra steril.
Pasul 5
Ridicați mănușa mâinii dominante, folosind cealaltă mână. Atingeți doar interiorul manșetei (partea laterală a manșetei care vă va atinge pielea). Puneți-vă mănușa cu grijă pe mâna dominantă, atingând doar partea ei interioară. Efectuați ajustări numai după ce și cealaltă mănușă este pusă, pentru a evita contaminarea.
Pasul 6
Cu mâna dominantă (sterilă) se apucă mănușa stangă atingând numai fața ei exterioară (sterilă); se folosesc degetele mâinii drepte, care se introduc pe sub gulerasul manușii stângi.
Pasul 7
Atingând numai partea exterioară (sterilă), se pot ajusta cele două mănuși. Dacă observați rupturi, trebuie să reluați toți pașii.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.
Infografic: