Enterocolita este o inflamație acută a intestinului subțire și gros provocată de germeni patogeni.
Germenii sunt de cele mai multe ori introduși în intestin o dată cu alimentele contaminate, apa, sau prin intermediul mâinilor murdare.
Etiologie
Cel mai frecvent: de natură infecțioasă:
- bacterii – Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter, Clostridium difficile etc.
- virusuri – enterovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri
- ciuperci – Candida
- paraziți – Giardia lamblia, Balantidium coli, Blastocystis homnis, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica
Semne și simptome
- scaune modificate lichide, semilichide 5-10-20/zi
- colici abdominale
- diaree cu eliminari de gaze urât mirositoare
- inapetență
- greață
- cefalee
- zgomote hidroaerice
- vărsături alimentare
- febră, frisoane
- deshidratare
- bolnavul pierde in greutate
- oligurie
Evoluție
Enterocolita poate conduce la colaps prin hipovolemie si de cauză infecțioasă.
Diagnostic
- Coprocultură pentru identificare germeni si antibiogramă.
- Examen sânge: hemoleucogramă (leucocitoză) și ionogramă (pierderi hidroelectrolitice).
Profilaxie
- spălatul mâinilor (Vezi: Tehnica de spălare a mâinilor)
- spălarea eficienta a alimentelor, tacâmurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate.
Intervențiile asistentului medical pentru pacientul cu enterocolită
• Urmărirea evoluției manifestărilor digestive:
o numărul si aspectul scaunelor
o numărul si aspectul vărsăturilor
o durerile abdominale
o modificările apărute în starea generală a pacientului
o apariția sau scăderea febrei
o cântărirea la interval scurte
• Măsurarea funcțiilor vitale și notarea în foaia de temperatură;
• Stabilirea planului de realimentare progresiva cu alimente premise si controlarea respectării lui de către bolnav si de către familia acestuia.
• Recoltarea probelor de laborator menționate și înregistrarea rezultatelor.
• Montarea unei perfuzii endovenoase de rehidratare, la indicația medicului. Urmărirea ritmului in care aceasta se desfășoară si cum este tolerate.
• Efectuarea tratamentului si urmărirea modului cum acesta este tolerat – eventualele reacții secundare de semnalat.
• Se supraveghează starea generală a pacientului.
• Pentru o perioada de timp variabila, va recomanda abținerea de la alimentele ’’cu risc’’: prune, porumb, pepene, pere, caise verzi, ceapa, usturoi, semințe, varza, fasole uscata, salata de vinete, conopida, sucuri, sosuri grase, lapte bătut, înghețată, creme de cofetărie.
Tratament
- Antibiotice (în cauze bacteriene)
- Reechilibrare hidroelectrolitică, săruri de rehidratare
- Antispastice
- Antiemetice
- Regim alimentar. 24-48 ore- regim hidric.
- Sunt incluse treptat: orez, supă strecurată, carne fiartă.
- Sunt excluse legumele si fructele crude, lactatele, prajelile, leguminoasele.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.
Instalează aplicațiile Pagina de Nursing Din Magazin Play.
Vezi și Pagina de Nursing Shop de unde poți comanda cărțile noastre: Esențiale Tehnici de Nursing, Esențiale Patologie, Esențiale Nevoi fundamentale, Culegere infografice ediția 2021
Infografic: