
Entorsa este o leziune traumatică cauzată unuia sau mai multor ligamente ale unei articulații de producerea bruscă a unei mișcări dincolo de limitele fiziologice. O entorsa definește o întindere sau o ruptură a ligamentelor unei articulații. Entorsele apar atunci când articulația este forțată dincolo de limitele sale fiziologice.
Cele mai frecvente entorse se produc la nivelul gleznei și încheieturii mâinii, dar pot afecta orice fel de articulații, cum ar fi articulațiile de la nivelul genunchiului, umărului sau degetelor.
Etiologie
Entorsa este cauzată de întinderea excesivă sau răsucirea bruscă a ligamentelor. Această acțiune poate duce la întinderea sau chiar la ruperea ligamentelor care stabilizează articulația, producând durere și inflamație.
Semne și simptome – Manifestări de dependență în entorsa
Simptomele tipice includ:
- durere;
- edem local sau global al articulației implicate;
- hematom local;
- inflamație în jurul articulației afectate;
- reducerea capacității de mișcare a membrului;
- impotența funcțională articulară.
Factori de risc
Există anumiți factori care cresc riscul de producere a entorselor:
- Oboseala mușchilor, în general, duce la entorse. Atunci când o persoană începe brusc să facă exerciții fizice după ce a dus un stil de viață sedentar, entorsele apar destul de des.
- Condițiile de mediu (suprafețele alunecoase sau inegale), un echipament nepotrivit și încalțămintea inadecvată.
- Obezitatea;
Grade ale entorsei
Afectarea articulației în urma unei entorse are trei grade:
- grad I – entorsă ușoară: întindere ușoară sau ruptură incompletă a ligamentelor manifestată prin edem minim local, ușoara sensibilitate dureroasă locală și posibilitatea efectuării mișcărilor cu durere minimă;
- grad II – entorsă medie: leziune minimă spre medie a ligamentelor, exprimată clinic prin edem mediu articular, umflarea vizibilă a zonei, durere și sensibilitate ridicată, dar cu păstrarea funcționalității articulare;
- grad III – entorsă severă: ruptură completă a ligamentelor, caz în care edemul este masiv, durerea este importantă la mobilizarea articulației și apare impotența funcțională articulară.
Entorsa gleznei
Entorsa de gleznă apare atunci când piciorul este răsucit în plan longitudinal, în lateral sau medial. Entorsa la nivelul gleznei este cea mai frecventă, iar cel mai des se produce prin inversie, adică talpa piciorului este adusă în interior, rezultând întinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gleznei.
Prognostic
Severitatea entorsei variază de la un traumatism minor, care se vindecă în câteva zile la o ruptură majoră a unuia sau mai multor ligamente ce necesită intervenție chirurgicală și o perioadă de imobilizare. Perioada de vindecare post entorsă variază, în funcție de gradul leziunii ligamentare și de tipul de tratament; aceasta poate fi de două – trei săptămâni, în cazul entorselor ușoare, și poate ajunge până la 6 – 12 săptămâni, în cazul entorselor grave.
Diagnostic
- clinic: palparea reperelor osteoarticulare și evaluarea funcționalității articulare;
- investigații suplimentare imagistice, precum radiografia, care are rolul de a exclude eventuale fracturi;
- diagnosticul de certitudine imagistic constă în efectuarea unor investigații precum examenul de rezonanță magnetică nucleară sau ecografia de părți moi la nivel articular.
Entorsă este diferită de luxație?
Entorsa și luxația sunt două tipuri diferite de leziuni la nivelul articulațiilor. Entorsa este diferită de o luxație sau de întinderile musculare. Luxația este pierderea contactului, la nivelul articulației, dintre două extremități osoase, ca urmare a deplasării acestora, în urma unui traumatism osteoarticular. Întinderea musculară este o leziune la nivelul fibrelor musculare.
Entorsa:
- O entorsă este o leziune traumatică a unei articulații cauzată de întinderea excesivă sau răsucirea bruscă a ligamentelor
- În cazul unei entorse, ligamentele care stabilizează articulația pot fi întinse, parțial rupte sau chiar rupte complet.
Luxația:
- O luxație este o leziune care implică ieșirea anormală a unei articulații din poziția normală, ceea ce duce la pierderea contactului între suprafețele articulare.
- Simptomele unei luxații includ durere intensă, deformare vizibilă a articulației, pierderea funcționalității articulației și dificultatea sau imposibilitatea de a efectua mișcări normale.
Așadar, entorsa se referă la lezarea ligamentelor unei articulații, în timp ce luxația implică pierderea poziției normale a articulației. Ambele leziuni necesită evaluare și tratament medical adecvat pentru a facilita recuperarea și pentru a preveni complicațiile ulterioare.
Tratament entorsa
Tratamentul entorselor depinde de gradul acestora. Severitatea entorsei variază de la un traumatism minor, care se vindecă în câteva zile la o ruptură majoră a unuia sau mai multor ligamente ce necesită intervenție chirurgicală și o perioadă de imobilizare.
Intervenții ale asistentului medical pentru pacientul cu entorsa
Îngrijirea pacientului cu entorsă
Măsuri de prim ajutor în cazul unei entorse
Tratamentul constă în aplicarea protocolului PRICE (Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation), în primele 24-72 de ore:
- Se asigură repaus articular;
- Aplicarea de comprese cu gheață pentru reducerea edemului și diminuarea durerii;
- Bandajare și compresiune locală pentru menținere în poziție fiziologică; Aplicarea unei compresiuni continue la nivelul articulației lezate, cu o fașă elastică, poate scădea edemul local; fașa nu trebuie strânsă decât la maximum 50%, pentru a nu afecta circulația sângelui;
- Poziția proclivă, elevarea membrului afectat pe un plan inclinat deasupra nivelului inimii pentru diminuarea edemului post lezional;
- Limitarea activităților obișnuite, care pun presiune pe articulația afectată;
- Medicația orală și cea topică (antiinflamatoare nonsteroidiene) pentru reducerea durerii și inflamației;
- Intervenție chirurgicală pentru refacere ligamentară (în anumite cazuri de eșec al metodelor non invazive): artroscopie pentru determinarea existenței fragmentelor osoase sau ligamentare în interiorul articulației, reconstrucție ligamentară.
- Este posibil ca, după vindecarea/ ameliorarea entorsei, să fie necesar un tratament de recuperare prin fizio-kinetoterapie, pentru redobândirea mobilității articulare.
Prevenție
- evitarea factorilor de risc și menținerea unei forme fizice bune;
- exerciții regulate de întindere si tonifiere pentru menținerea ligamentelor și tendoanele puternice și flexibile;
- efectuarea de exerciții de stretching, zilnic, mai ales înaintea activităților fizice intense;
- menținerea unei greutăți corporale corecte;
- evitarea activităților sportive în stările de oboseală;
- purtarea unui echipament sportiv potrivit.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste Grilă AMG Pagina de Nursing.
Infografic: