
Hepatita virală acută este o boală infecțioasă transmisibilă. Este provocată de un virus, care introdus în organism pe cale digestivă sau pe cale parenterală, provoacă o îmbolnăvire a întregului organism și în mod deosebit a parenchimului hepatic.
Etiologie
Principala cauză a hepatitelor o reprezintă infecția virală. Virusul atacă și distruge, în diverse grade, celulele hepatice ceea ce duce la o insuficiență hepatică – o funcționare deficitară a ficatului.
Exista mai multe tipuri, denumite în funcție de tipul de virus:
- hepatita de tip A (virusul hepatitic A – VHA),
- hepatita de tip B (virusul hepatitic B – VHB),
- hepatita de tip C (virusul hepatitic C – VHC),
- hepatita de tip D (virusul hepatitic D – VHD),
- hepatita de tip E (virusul hepatitic E – VHE)
- hepatita de tip G (virusul hepatic G – VHG).
Cele mai răspândite tipuri sunt hepatita A, B și C.
Semne și simptome în hepatita
Boala se manifestă prin semne de infecție generală și prin semne digestive și hepatice, însoțite sau nu, de icter.
Hepatita de tip A
Transmiterea este fecal – orală, prin alimente sau apa contaminată, însă virusul poate fi inoculat și parenteral. Este denumită și “boala mâinilor murdare”. Perioada de incubație este de 2-6 săptămâni. Se vindecă în 6-12 luni. Nu prezintă cronicizare.
Hepatita de tip B
Transmiterea este parenterală, prin fluide contaminate ale corpului (răni, ulcerații, transfuzii de sânge, contact sexual, instrumente contaminate, mama-făt). Virusul pătrunde în organism numai pe această cale. Sursa de virus este serul de om contaminat. Incubația durează între 6 săptămâni și 6 luni. Cronicizarea apare în 5-10% din cazuri, cu evoluție către hepatită cronică progresivă și ciroză hepatică, uneori chiar carcinom hepatic.
Hepatita de tip C
Transmiterea este parenterală, prin fluide contaminate ale corpului (transfuzii de sânge, folosirea în comun cu persoane infectate de instrumente contaminate, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate). Hepatita de tip C se poate transmite “pe verticală” – de la mama la făt. Incubația este de 15-150 de zile. Nu există vaccin împotriva virusului VHC! Are un risc mare de cronicizare.
Hepatita de tip D
Hepatita D este rară. Este considerată cea mai severă formă de hepatită virală la om. Virusul hepatitic D provoacă o infecție numai când virusul VHB există. Acesta nu poate cauza o infecție singur. Virusul hepatitic D nu poate să crească decât în asociere cu virusul hepatic B.
Virusul hepatic D este transmis în același mod ca şi VHB, adică parenteral (contact cu sânge infectat, prin sex neprotejat şi foarte frecvent de la mamă la făt).
Hepatita de tip E
Hepatita E este cauzată de infectarea cu virusul hepatitic E. Se prezintă doar sub formă acută. Transmiterea este fecal-orală. Nu prezintă cronicizare.
Vezi si: Hepatita virală acuta A
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste.
Infografic: