
Hernia de disc este o afecțiune la nivelul unuia dintre discurile intervertebrale. Discurile intravertebrale sunt niște perne cauciucate, care stau între vertebrele care formează coloana vertebrală. Discurile sunt situate între fiecare vertebră și acționează ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.
Un disc spinal are un centru moale, asemănător cu gelatina, numit nucleu. Acest nucleu este învelit într-un exterior mai dur, cauciucat, un inel fibros. O hernie de disc apare atunci când o parte din nucleu iese printr-o ruptură a inelului.
O hernie de disc, care poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui (coloana lombară). O hernie de disc poate aparea însă si la nivelul gatului (coloana cervicală). În funcție de locul în care se află hernia de disc, aceasta poate duce la durere, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau un picior.
In cele mai multe cazuri, hernia afectează un singur disc. Cu toate acestea, un pacient se poate confruntă cu două sau trei hernii de disc, cum ar fi o dublă hernie de disc sau hernii multiple de disc.
Etiologie
Cauza herniei de disc este uzura treptată și suprasolicitarea ca urmare a unui efort repetat în timp. La persoanele in vârstă, discurile coloanei vertebrale devin mai slabe, lucru care poate crește riscul de hernie de disc. Hernia de disc este rezultatul unei uzuri treptate, legate de îmbătrânire, numită degenerare a discului.
Factori de risc
Afecțiunea este mai frecventă în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 30 – 50 de ani.
Factorii care pot contribui la dezvoltarea herniei de disc sunt:
- greutatea;
- vârsta;
- factorul genetic;
- ocupații solicitante din punct de vedere fizic;
- sedentarism;
- fumatul;
- șofatul; (statul așezat combinat cu vibrațiile de la motorul unui autovehicul poate pune presiune asupra coloanei vertebrale).
Semne și simptome – Manifestări de dependență în hernia de disc
Simptomele depind de locul în care se află discul și dacă discul apasă pe un nerv.
- Dacă hernia de disc este în partea inferioară a spatelui, apare durere în partea inferioară a spatelui, fese, coapsă și gambe.
- O hernie de disc cervicală, va produce durere în umăr și braț.
- Amorțeală sau furnicături în partea corpului deservită de nervii afectați.
- Slăbiciune musculară. Mușchii deserviți de nervii afectați tind să se slăbească.
- Hernia de disc poate fi și fără simptome.
Diagnostic
- Examen clinic.
- Teste imagistice: tomografia, rezonanța magnetică (RMN), radiografia.
Tratament
În majoritatea cazurilor, persoanele care dezvolta simptome de hernie de disc se vor recupera fără tratament. Cu toate acestea, unele persoane au nevoie de:
- tratament medicamentos (antiinflamatoare, relaxante musculare, analgezice);
- kinetoterapie;
- injecții pentru blocarea nervilor;
- intervenție chirurgicală.
Prevenție
- Exercițiu fizic pentru întărirea mușchilor care susțin coloana vertebrală.
- Menținerea unei bune posturi, reducând astfel presiunea asupra coloanei vertebrale și a discurilor.
- Ridicarea corectă a obiectelor grele, folosind mușchii picioarele, nu ai spatelui.
- Menținerea unei greutăți corporale optime. Excesul de greutate pune mai multă presiune asupra coloanei vertebrale și a discurilor, făcându-le mai susceptibile la hernie.
- Renunțarea la fumat.
Pentru verificarea cunoștințelor, abonează-te pe Platforma de Teste Grilă AMG cu peste 4000 de Teste Grilă și simulator examen pentru a trăi experiența unui examen https://grile.paginadenursing.ro
Infografic: