
Lupus eritematos sistemic sau LES numită și “boala cu o mie de fețe” este o boală autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă în mod greșit țesutul sănătos din multe părți ale corpului.
Lupus eritematos sistemic sau LES este o afecțiune cronică autoimună generalizată a țesutului conjunctiv, variind de la ușoară până la foarte severă, caracterizată de:
- erupții cutanate;
- afectare articulară inflamatorie;
- afectare hematologică (leucopenie, anemie, etc.);
- leziuni viscerale;
- manifestări neurologice;
- limfadenopatie;
- febră;
- alte simptome constituționale.
Etiologie lupus eritematos sistemic
Cauza LES nu este clară. Anumiți factori genetici împreună cu factorii de mediu pot contribui la dezvoltarea LES. De asemenea, se crede că hormonii sexuali feminini, lumina soarelui, fumatul, deficitul de vitamina D și anumite infecții sau medicamente cresc riscul de LES.
Se pare că persoanele cu o predispoziție genetică moștenită pentru lupus pot dezvolta boala atunci când intră în contact cu anumiți factori de mediu declanșatori.
Mecanism LES
Mecanismul implică un răspuns imun de către autoanticorpi împotriva propriilor țesuturi ale unei persoane. Aceștia sunt cel mai frecvent anticorpi anti-nucleari și duc la inflamație.
Semne și simptome – manifestări de dependență în lupus eritematos sistemic
Nu există două cazuri de lupus exact la fel. Semnele și simptomele pot apărea brusc sau se pot dezvolta lent, pot fi ușoare sau severe și pot fi temporare sau permanente.
Cel mai distinctiv semn al lupusului eritematos sistemic este o erupție cutanată care seamănă cu aripile unui fluture care se desfășoară pe ambii obraji. Aceasta apare în multe, dar nu în toate cazurile de lupus.
Simptomele comune de lupus eritematos sistemic includ:
- Articulații dureroase și umflate;
- Dureri musculare;
- Febră;
- Ulcere bucale
- Adenopatie – ganglioni limfatici inflamați
- Senzație de oboseală, stare de rău
- Erupție roșie (sub formă de fluture) care apare cel mai frecvent pe față.
- Dificultăți de respirație
- Ochi uscați
- Dureri de cap, confuzie și pierderi de memorie
- Depresie
- Erupții cutanate.
- Sensibilitate la lumina soarelui.
- Pierderea parului.
- Dureri în piept.
- Dureri de stomac.
- Dificultăți de respirație.
- Probleme cu rinichii, inima sau plămânii.
- Convulsii.
- Cheaguri de sânge.
- Anemie.
- Fenomenul lui Raynaud.
Adesea există perioade de boală, numite crize, și perioade de remisie în care există puține simptome sau dispar complet.
LES adesea imită simptome ale altor boli sau este confundat cu alte boli deoarece simptomele LES variază foarte mult și vin și trec imprevizibil. Diagnosticul poate fi astfel evaziv, unii oameni având simptome inexplicabile de LES de ani de zile.
Diagnostic
Diagnosticul poate fi dificil și se bazează pe o combinație de simptome și teste de laborator. Medicul poate cere un test de anticorpi antinucleari (ANA). Acest test caută anticorpi – proteine din corp care se apară împotriva bolilor – care ar putea fi un semn că organismul suferă de o boală autoimună. Persoanele care au lupus eritematos sistemic sunt de obicei pozitivi pentru ANA.
Există o serie de alte tipuri de lupus eritematos, inclusiv:
- lupus eritematos discoid
- lupus neonatal și
- lupus eritematos cutanat subacut.
Tratament
- Nu există nici un remediu pentru LES.
- Tratamentele pot include AINS, corticosteroizi, imunosupresoare, hidroxiclorochină și metotrexat.
- Deși corticosteroizii sunt rapid eficienți, utilizarea pe termen lung duce la efecte secundare.
Complicații
- LES crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare, aceasta fiind cea mai frecventă cauză de deces.
- Lupusul eritematos sistemic poate provoca leziuni grave ale rinichilor (insuficiența renală)
- Lupus poate genera dureri de cap, amețeli, modificări de comportament, probleme de vedere și chiar accidente vasculare cerebrale sau convulsii.
- Lupusul poate duce la probleme de sânge, reducerea de globule roșii sănătoase (anemie) și un risc crescut de sângerare sau coagulare a sângelui. De asemenea, poate provoca inflamarea vaselor de sânge.
- Persoanele cu lupus sunt mai vulnerabile la infecții, deoarece atât boala, cât și tratamentele ei pot slăbi sistemul imunitar.
- Complicații ale sarcinii. Femeile cu lupus au un risc crescut de avort spontan. Lupusul crește riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.
Îngrijirea pacientului cu lupus eritematos sistemic
Intervențiile asistentului medical cu lupus eritematos sistemic
- măsurarea funcțiilor vitale și notarea în foaia de temperatură;
- recoltarea de produse biologice si patologice pentru examinări de laborator;
- administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic: tratament simptomatic, tratamentul complicațiilor și urmărirea efectelor acestuia;
- supravegherea stării generale a pacientului si observarea efectului tratamentului pentru prevenirea potențialelor complicații (septice, toxice, alergice);
- asigurarea condițiilor de spitalizare, a mediului securizant și de protecție: saloane călduroase, însorite, luminoase, cu umiditate adecvată și ventilație corespunzătoare;
- supravegherea pacientului: facies, tegumente, comportament, funcții vitale și vegetative (măsurare/notare în foaia de temperatura);
- recunoașterea manifestărilor de dependență și a modificărilor survenite în evoluția stării generale a pacientului;
- realizarea unei comunicări (verbale și non-verbale) eficiente: transmitere corectă (la timp) de informații, stabilirea unor relații de încredere între pacient și echipa medicală, obținerea feed-back-ului;
- asigurarea igienei: efectuarea toaletei parțiale (sau ajutor în efectuarea acesteia); schimbarea lenjeriei (de pat și de corp) de câte ori este necesar; asigurarea repausului la pat și a unei poziții adecvate, fiziologice;
- consilierea pacientului, suport psihologic, explicații privind afecțiunea (cu păstrarea secretului profesional);
- facilitarea consilierii psihologice pentru recăpătarea controlului conștient și informat asupra situației sale;
- pregătire psihică pentru tehnicile și manoperele medicale: informare, explicații, asigurarea confortului psihic, obținerea consimțământului;
- educație pentru sănătate: lămurire asupra necesității respectării conduitei terapeutice (a măsurilor de reabilitare) și a controlului medical periodic; explicarea importanței menținerii unui regim de viață echilibrat (inclusiv renunțarea la fumat) pentru prevenirea complicațiilor.
- montarea și supravegherea perfuziilor endovenoase;
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste.
Infografic: