
Roseola Infantum, cunoscută și sub denumirea de „a șasea boală a copilăriei” , „febra de 3 zile”, exantem subit, pseudo-rubeolă sau exantem critic, este o boală virală care afectează sugarii și copiii mici (vârsta între 3 luni și 3 ani) provocată de infecția cu virus herpetic.
Etiologie
- roseola este cauzată de infecția cu anumite tipuri de herpesvirusuri. Dintre herpesvirusuri, roseola a fost asociată cu două: herpesvirus uman 6 (HHV-6) și herpesvirus uman 7 (HHV-7), care sunt uneori denumite colectiv Roseolovirus.
Semne și simptome Manifestări de dependență în roseola
- Febră mare de până la 40 °C timp de 3 zile
- Erupție cutanată (Odată ce faza febrilă scade). Această fază poate dura de la câteva ore la 2 zile. Erupția formată din mici pete roșii-rozalii (erupție maculo-papuloasă) care nu sunt pruriginoase sau dureroase.
- Iritabilitate crescută
- Stare generală de rău
- Diaree ușoară
- Scăderea apetitului
- Apatie
- Secreții apoase
Contagiozitate și perioadă de incubație
Infecția este contagioasă înainte ca erupția cutanată să se dezvolte și se poate răspândi prin salivă sau alte picături respiratorii atunci când un copil infectat tușește, strănută sau vorbește.
Perioada de incubație a Roseola Infantum la copii durează între 5 și 15 zile.
Perioada de contagiozitate maximă coincide cu episodul febril, înainte de apariția erupției. Roseola nu mai este contagioasă după ce febra a dispărut timp de 24 de ore.
Spre deosebire de varicela și alte boli virale din copilărie care se răspândesc rapid, roseola duce rareori la un focar la nivel comunitar. Infecția apare cel mai adesea primăvara și toamna.
Majoritatea oamenilor au anticorpi împotriva roseolei când ating vârsta școlară, făcându-i imuni la o a doua infecție.
Factori de risc
- riscul de roseola este cel mai mare între 6 și 15 luni. Sugarii mai mari sunt expuși riscului cel mai mare de a dobândi rozeola, deoarece nu au avut încă timp să-și dezvolte proprii anticorpi împotriva multor virusuri. Nou-născuții sunt protejați de anticorpii primiți de la mamele lor în timpul sarcinii. Dar această imunitate scade cu timpul.
Prognostic
- copiii infectați cu roseola au, în general, un prognostic bun. Majoritatea se recuperează fără intervenție și fără efecte pe termen lung.
Complicații
Cea mai frecventă complicație (10-15%) și cea mai frecventă cauză de spitalizare la copii sunt crizele febrile care pot precipita statusul epileptic din cauza creșterii bruște a temperaturii corpului.
Roseola este o boală extrem de comună a copilăriei, care rareori cauzează probleme grave. Dar există anumite cazuri în care este recomandată solicitarea asistenței medicale. Se solicită ajutor medical dacă apar:
- Dificultăți de respirație, tuse sau alte semne de pneumonie;
- Convulsii febrile (la aproximativ 10-15% din copiii cu roseola);
- Erupție cutanată cu mâncărime ori erupție dureroasă;
- Greață, vărsături sau diaree;
- Semne de deshidratare, cum ar fi urină de culoare închisă și oboseală extremă.
Diagnostic
Diagnosticul de Roseola Infantum se pune pe baza examenului clinic și, în special, a erupției cutanate caracteristice.
Diagnosticul roseolei se face clinic pe baza prezenței celor două faze caracteristice: febră și erupție cutanată.
Profilaxie
Nu există vaccin care să prevină roseola.
Pentru prevenție, se recomandă izolarea unui copil cu febră până când febra dispare timp de 24 de ore. Apoi, chiar dacă este prezentă o erupție provocată de roseola, boala nu este contagioasă.
Se recomandă:
- Evitarea contactului apropiat cu cineva care este infectat;
- Purtarea măștii de protecție;
- Spălarea frecventă a mâinilor.
Tratament
Îngrijirea copilului cu roseola infantum
Nu există un tratament specific pentru Roseola infantum, ci doar simptomatic. Tratamentul are ca scop reducerea simptomatologiei și constă în:
- Menținerea aportului de lichide – apă plată, ceai, soluții electrolitice de rehidratare;
- Odihnă la pat – cel puțin până la dispariția febrei;
- Controlul febrei cu antipiretice, precum și răcirea tegumentelor.
- Erupția nu necesită tratament, deoarece nu este pruriginoasă sau dureroasă.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste Grilă AMG Pagina de Nursing.
Infografic: