
Vitaminele sunt biocatalizatori care îndeplinesc funcții importante în organism. După solubilitate, vitaminele se împart în două categorii:
- vitamine hidrosolubile (solubile în apă): B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C.
- vitamine liposolubile(solubile în grăsimi): A, D, E, K.
Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, din acest motiv, ele trebuie să fie obținute din alimente. Ele sunt necesare pentru ca organismul să fie sănătos.
B1 – tiamina
Se găsește în alimente de origine vegetală ca cereale, pâine neagră, leguminoase uscate, varză, spanac, conopidă alune, nuci, drojdie de bere, dar și în gălbenuș de ou sau ficat.
Are rol în metabolizarea glucidelor și proteinelor și intervine în funcționarea normală a sistemului nervos.
Lipsa de B1 duce la tulburări nervoase (insomnie, dureri, furnicături în membre). Carența de Vitamina B1 conduce și la boala Beri-Beri, caracterizată prin paralizia membrelor inferioare și tulburări cardiace.
B2 – riboflavina
Se găsește în drojdie de bere, albuș de ou, carne, pește, ficat, legume verzi, caise. Are rol în creșterea și respirația celulelor și mărește rezistența organismului la infecții.
Lipsa de vitamina B2 duce la leziuni ale limbii și buzelor(zăbăluță) și infecții.
B6 – piridoxina
Se găsește în ficat, lapte, tărâțe, varză, spanac, mere, struguri, drojdie de bere. Intervine în metabolismul acizilor aminați, în sinteza hemoglobinei, împiedică depunerea colesterolului.
Lipsa de B6 duce la aterogeneză (proces de constituire a depozitelor de grăsimi pe artere ), anemii și infecții.
B12 – cianocobalamina
Se găsește în ficat, rinichi, ouă, lapte. Vitamina B12 ia parte la sinteza hemoblobinei și are rol protector față de celula hepatică.
Lipsa de vitamina B12 duce laanemie pernicioasă (Biermer), anemie severă cu tulburări nervoase grave.
C – acidul ascorbic
Se găsește în aproape toate alimentele vegetale, legume și fructe, iar în proporție destul de redusă în alimentele de origine animală. Are rol în metabolismul celular, în apărarea contra infecțiilor, combate anemia și stimulează apetitul.
Lipsa de vitamina C duce la apariția bolii denumite scorbut, caracterizată prin anemie, inflamații, sângerări gingivale.
A – retinol
Se găsește în ficat, pește, lapte, gălbenuș de ou, morcov, spanac, urzici, ardei kapia, ardei gras, sfeclă roșie, varza roșie, tomate.
Lipsa de vitamina A conduce la tulburări de vedere, infecții și tulburări de creștere.
D – calciferol
Se găsește în lapte, gălbenuș de ou, ciuperci, cereale. Se formează și la nivelul pielii sub acțiunea razelor ultraviolete. Are rol în absorbția calciului și a fosforului și în depunerea acestora în scheletul osos.
Carența de vitamina D e asociată cu rahitismul la copii și osteoporoza la adulți.
E – tocorefol
Se găsește în germenii de grâu, ouă, ficat, leguminoase uscate, ulei de floarea soarelui, pâine neagră. Are rol în funcționarea țesutului muscular și nervos.
Carența duce la probleme circulatorii, musculare, nervoase.
K – fitomenadionă
Se găsește în ficat, ouă, lapte, mușchi, spanac, salată verde, urzici, mazăre.
Carența conduce la hemoragii, tulburări de coagulare.
Infografic: