
Vitiligo este o afecțiune care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la pierderea sau oprirea producerii pigmentului și la apariția de pete albe pe suprafața pielii.
În mod normal, culoarea părului și a pielii este determinată de melanină. Vitiligo apare atunci când celulele care produc melanină mor sau încetează să funcționeze. Afecțiunea nu pune viața în pericol sau contagioasă. Boala poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă, rasă sau etnie.
Din motive încă neștiute, boala afectează cu preponderență anumite zone ale corpului, între care fața, picioarele, articulațiile, degetele, genunchii și organele genitale, dar poate să apară în orice parte a corpului. Zonele decolorate devin de obicei mai mari cu timpul.
Vitiligo nu afectează textura și celelalte calități ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia. Pe lângă petele albe, la unii bolnavi apar fire de păr alb în scalp, gene, sprâncene sau barbă.
Etiologie
Nu se cunoaște cu exactitate cauza vitiligo, dar se crede că boala poate fi legată de un sistem imunitar hiperactiv sau de un deficit de pigment în piele.
Vitiligo apare atunci când celulele producătoare de pigment (melanocite) mor sau încetează să producă melanină – pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor. Petele de piele implicate devin mai deschise sau albe. Nu este clar exact ce cauzează moartea acestor celule pigmentare. Poate fi legat de:
- O tulburare a sistemului imunitar (afecțiune autoimună);
- Istoric familial (ereditate);
- Un eveniment declanșator, cum ar fi stresul, arsurile solare severe sau traumatisme ale pielii, cum ar fi contactul cu o substanță chimică.
Boala afectează 0,5-2% din populația lumii și are vârsta medie de instalare la 20 de ani. Vitiligo poate începe la orice vârstă, dar apare de obicei înainte de 30 de ani. Circa 30% din persoanele afectate au în familie bolnavi de vitiligo.
Semne și simptome Manifestări de dependență în vitiligo
- Pierderea neregulată a culorii pielii, care de obicei apare pentru prima dată pe mâini, față și zonele din jurul orificiilor corpului și organelor genitale
- Albirea părului de pe scalp, gene, sprâncene sau barbă
- Se poate observa o pierdere a părului de pe scalp, sprâncene, gene sau părul pubian.
- Pierderea culorii în țesuturile care căptușesc interiorul gurii și nasului (membrane mucoase)
Tipuri de vitiligo
- universal – decolorarea afectează aproape toate suprafețele pielii. Aceasta este o formă rară de vitiligo.
- generalizat – aceasta este cea mai comună formă de vitiligo și se caracterizează prin apariția unor zone albe pe piele de pe mai multe părți ale corpului.
- segmentar – aceasta este o formă mai rară de vitiligo care se manifestă prin apariția unor zone albe doar pe o parte a corpului, de obicei pe o singură jumătate.
- localizat (focal) – una sau doar câteva zone ale corpului.
- acrofacial – aceasta formă de vitiligo se manifestă prin apariția unor zone albe pe extremitățile corpului, cum ar fi mâinile, picioarele, fața și gura.
Evoluție
Este dificil de prezis. În cele mai multe cazuri, pierderea pigmentului se extinde și în cele din urmă implică cea mai mare parte a pielii. Ocazional, pielea își recapătă culoarea.
Tratament
Nu există un tratament care să poată vindeca complet vitiligo, dar există opțiuni de tratament care pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii și a simptomelor. Aceste opțiuni de tratament pot include creme sau unguente care conțin corticosteroizi, fototerapie și chiar transplant de piele.
Îngrijirea pacientului cu vitiligo
Rolul AMG pentru pacientul cu vitiligo
Intervențiile asistentului medical pentru pacientul cu vitiligo
- identificarea si eliminarea factorilor favorizanți sau agravanți ai bolii;
- aprecierea aspectului tegumentelor, mucoaselor si anexelor (culoare, stare de hidratare, turgor, secreție sudorala, leziuni cutanate);
- comunicare cu pacientul, hidratare, alimentare, igienă;
- schimbarea lenjeriei de pat si de corp, ori de cate ori este nevoie;
- observarea apariției unor complicații;
- încurajarea pacientului în aprecierea aspectului fizic, în vederea redobândirii imaginii de sine pozitivă; suport psihologic;
- aplicarea tratamentului prescris de medic și urmărirea efectului. Asistentul medical va respecta: modul de aplicare a tratamentului local, contraindicațiile de aplicare, modalitățile de îndepărtare;
- pregătirea pacientului si participarea la efectuarea altor tratamente precum: biopsia cutanată, fototerapia.
- recoltarea analizelor (pregătirea materialelor necesare; pregătirea psihică și fizică a pacientului; recoltarea produselor patologice la indicația medicului; pregătirea produsului pentru laborator; efectuarea testelor cutanate).
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste Grilă AMG Pagina de Nursing.
Vezi și Psoriazis
Infografic: