Pulsoximetria – Saturația în oxigen
Pulsoximetria este o metodă noninvazivă pentru monitorizarea saturației de oxigen a hemoglobinei din sângele a unei persoane (SO2).
Deși valoarea de saturație periferică de oxigen (SpO2) nu este întotdeauna identică cu valoarea saturației de oxigen arterial (gazometrie SaO2) din analiza gazelor arteriale, cele două sunt destul de bine corelate, astfel încât metoda de pulsoximetrie este:
- sigură, simplă,
- convenabilă,
- neinvazivă,
- ieftină,
- valoroasă pentru uz clinic.
Ce se măsoară?
Oxigenul intră în plămâni și apoi este transmis în sânge. Sângele transportă oxigenul la diferitele organe din corpul nostru. Principalul mod în care oxigenul este transportat în sângele nostru este prin intermediul hemoglobinei. Saturația de oxigen indică procentul din hemoglobina totală care transportă oxigen.
Saturația în oxigen a hemoglobinei (SpO2), dă informații despre procesul de respirație (dacă este eficientă) și dacă gazele sunt schimbate în mod normal.
Cum funcționează?
Pulsoximetria folosește lumina pentru a determina saturația de oxigen. Lumina este emisă de la surse care traversează sonda și ajunge la detectorul de lumină.
Dacă un deget este plasat între sursa de lumină și detectorul de lumină, lumina va trebui să treacă acum prin deget pentru a ajunge la detector. O parte din lumină va fi absorbită de deget și partea care nu este absorbită ajunge la detectorul de lumină.
Pulsoximetrul măsoară cât de multă lumină atinge detectorul de lumină. Dacă există mai multă Hb în deget, mai multă este și lumina absorbită.

Valori normale
- Intervalele normale acceptabile SpO2 pentru pacienții fără patologie pulmonară sunt de la 95% la 99%.
- La sugari si la copii valoarea SpO2 este cuprinsă între 97-100%.
Valori sub 90% indică lipsa de oxigen a organismului.
La valori sub 80% este afectată funcția viscerală, primele afectate fiind creierul și inima.
Tipuri de pulsoximetru
Pulsoximetru digital
Poate fi folosit la domiciliu sau la spital. Pe ecranul său va afișa valoarea saturației în oxigen și pulsul. Se montează cu lumina roșie pe unghie sau pe lobul urechii.
Pulsoximetru portabil
Folosit de obicei în spitale. Ecranul cu afișaj nu mai este situat pe clema, ci conține un cablu care se va conecta la un monitor. Se poate monta pe degetul de la mână, degetul mare de la picior, pe lobul urechii sau în palmă la sugari.
Pulsoximetru integrat
Monitoare complexe care se regăsesc de obicei în zonele de triaj. Curba pulsoximetrică este de evidențiată în culoare albastră.
Pulsoximetru integrat pe mobil
Există aplicații de mobil care pot măsura saturația în oxigen cu ajutorul senzorului aflat lângă camera foto a mobilului. Deși determinările nu pot fi considerate precise, în anumite situații poate furniza informații care pot fi de ajutor.
Tehnica de măsurare
- se așează capul senzorului pe deget, cu lumina roșie la nivelul unghiei.
- poziționarea trebuie să fie potrivită, astfel încât să nu se producă vasoconstricție, sau să fie prea larg.
- se citeste valoarea afișată.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.
Vezi și: Oxigenoterapia