Ziua mondială a prematurității 17 noiembrie
Ziua Mondială a Prematurității
Pe 17 noiembrie este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Prematurității (World Prematurity Day). În aceasta zi, organizațiile și asociațiile internaționale își propun să crească gradul de conștientizare a populației asupra numărului în creștere al nașterilor premature și al complicațiilor asociate.
Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii născuți la termen, însă majoritatea arată o forță deosebită și reușesc să recupereze. Forța acestora, dar și devotamentul și ajutorul medicilor și asistenților medicali de Neonatologie care îngrijesc copiii născuți prematur sunt sărbătorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității.
Copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiile de Terapie Intensivă Neonatală.
Cel mai mic prematur născut la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a cântărit sub 500 de grame
Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică-Ginecologie a SUUB este o fetiţă care a fost născută înainte de 6 luni şi a cântărit sub 500 de grame, valori considerate sub limita viabilităţii în întreaga lume. Cu ajutorul unei echipe de medici obstetricieni şi neonatologi care au crezut în șansa bebelușului, acesta a putut fi externat după trei luni, ajungând în braţele mamei sale.
Aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), acest număr este în creştere, potrivit www.who.int. Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Aproximativ 75% dintre decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.
Ziua Naţională a Copilului Prematur din România a fost instituită prin Legea nr. 189/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 21 august 2020. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iulie 2020.
“Ziua Naţională a Copilului Prematur din România poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de organizaţiile neguvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri”, potrivit art. 2 al legii.
“În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii prezintă în faţa comisiilor de sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu”, potrivit art. 3 al Legii 189/2020.
În România, la fiecare 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, indică www.asociatiaprematurilor.ro.
Referințe
News.ro
who.int
asociatiaprematurilor.ro
agerpres.ro