
Ciclul menstrual este totalitatea modificărilor lunare ale organismului feminin, în vederea pregătirii corpului pentru eventualitatea unei sarcini.
Fiecare ovar conține, la naștere, câteva sute de mii de foliculi primordiali.
Dintre aceștia, numai 300-400, câte unul pe lună, începând cu pubertatea și terminând cu menopauza, vor ajunge la maturație.
Procesul de creștere și de maturație este ciclic. Ciclul ovarian este însoțit de modificări la nivelul uterului, vaginului, glandelor. Durata medie a acestui ciclu, numit ciclu menstrual, este de 28 de zile.
Perioadele ciclului menstrual
Se disting 3 perioade:
- perioada foliculară – ziua 1-14
- ovulația – ziua 14
- perioada luteală – ziua 15-28
Perioada foliculară – preovulatorie
În această perioadă au loc diviziuni la nivelul ovocitului. Pe măsură ce ovulul se maturează, apare o cavitate la nivelul foliculului ovarian, care se umple cu lichid folicular.
Ovulația – perioada ovulatorie
În ziua 14, foliculul se rupe și ovulul e expulzat și preluat de trompa uterină.
Perioada luteală – postovulatorie
După ovulație, foliculul ovarian se transformă în corp galben. Corpul galben nefecundat involuează în 10 zile și se transformă în corp alb. Dacă ovulul a fost fecundat, activitatea lui se prelungește cu încă 3 luni.
Acțiunea hormonilor
Corpul galben secretă hormoni estrogeni, cât și progesteron, un hormon care favorizează păstrarea sarcinii. Secreția corpului galben este stimulată de LH și prolactină.
Creșterea și maturarea foliculului sunt stimulate de FSH. Ovulația și formarea corpului galben sunt stimulate de LH. Hipofiza anterioară secretă cantități mult crescute de LH pentru o perioadă de 1-2 zile, începând cu 24-48 de ore înainte de ovulație.
Acțiunea estrogenilor este de a stimula dezvoltarea organelor genitale feminine, a mucoasei uterine.
Progesteronul determină modificări histologice și secretorii la nivelul mucoasei uterine, pe care o pregătește pentru fixarea oului (nidare). Dacă fecundația nu are loc, ovulul se elimină în ziua 19 – 20 a ciclului. Secreția corpului galben scade în ziua 26.
La nivelul mucoasei uterine se produc modificări vasculare, urmate de hemoragie care determină pierderea de sânge menstrual – numită menstră.
Menstra este o pierdere de sânge prin organele genitale, care apare la sfarşitul fiecărui ciclu menstrual, dacă ovulul nu a fost fecundat (de la pubertate până la menopauză).
Menarha, prima menstră, apare între 11 şi 14 ani şi este influenţată de mediu, climă, viaţa în aer liber.
Ciclul menstrual pe zile
Ziua 1 – nivel scăzut de hormoni care pregătește organismul pentru eliminarea menstruală
Ziua 1-5 – are loc sângerarea, eliminarea endometrului (peretele îngroșat al uterului)
Ziua 7 – Foliculii sunt stimulați să elibereze un nou ovul
Ziua 7-14 – Unul dintre foliculi se dezvoltă și ajunge la maturitate
Ziua 14 – Are loc ovulația , ovulul este expulzat din folicul și preluat de trompa uterină, mergând către uter. Dacă este fecundat, se va fixa în peretele uterin.
Ziua 15-24 – Foliculul se transformă în corp galben și va secreta hormoni pentru susținerea unei sarcini
Ziua 25 – Nivelul hormonal scade dacă ovulul nu a fost fecundat ,iar organismul începe următorul ciclu menstrual. Urmează menstruația.
Fertilitatea – Perioada fertilă a fiecărui ciclu menstrual
Ovulul ramâne viabil și capabil de a fi fecundat nu mai mult de 24 de ore după ce a fost expulzat din ovar. Pe de altă parte, câțiva spermatozoizi por rămâne viabili în tractul genital până la 72 de ore, deși cei mai mulți dintre ei nu rezistă mai mult de 24 de ore. Prin urmare, pentru ca fecundația să aibă loc, contactul sexual trebuie să aibă loc în intervalul de o zi înainte de ovulație și până la o zi după aceasta.
Manifestări de dependență
Glandele mucoasei genitale secretă o cantitate redusă de lichid, care contribuie la procesul de autoapărare a aparatului genital faţă de infecţie — leucoree fiziologică.
Când această secreţie devine abundentă, se exteriorizează sub forma unei scurgeri iritante, în cantitate variabilă – leucoree patologică.
Tulburări menstruale
Amenoree – absenţa menstruaţiei ; lipsa completă a menstrelor.
Dismenoree – menstruaţie dureroasă ; apariţia durerilor în timpul menstrei.
Metroragii – hemoragii neregulate, aciclice, survenite între două menstre succesive.
Menoragii – hemoragii menstruale prelungite.
Oligomenoree – intervale lungi între menstre.
Polimenoree – intervale scurte între menstre.
Hipomenoree – tulburare ce consta in reducerea cantitatii de sange
Hipermenoree – menstruatie cu flux foarte abundent.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.
Referințe
Infografic: