DEZINFECȚIE
Aici este o definiție de glosar a termenului „dezinfecție”, cu un focus pe înțelegerea conceptului în mediul medical:
DEZINFECȚIE
Definiție: Procesul care are ca rezultat eliminarea majorității microorganismelor patogene (bacterii, virusuri, fungi) de pe suprafețe sau obiecte inanimate, reducând semnificativ riscul de transmitere a infecțiilor. Dezinfecția nu elimină toate microorganismele, mai ales sporii anumitor bacterii.
Metode de dezinfecție:
-
Metode fizice:
- Căldură umedă: autoclavare (sterilizare cu căldură și presiune), fierbere
- Căldură uscată: cuptoare speciale
- Radiații ultraviolete
-
Metode chimice: Utilizarea de dezinfectanți – substanțe chimice aplicate pe suprafețe în concentrații și pentru timp de contact specific.
- Exemple de dezinfectanți frecvent folosiți: alcoolul, clorul și derivații săi, săpunuri antiseptice, peroxid de hidrogen, etc.
Factori care influențează eficiența dezinfecției:
- Tipul de dezinfectant și concentrația lui
- Timp de contact corespunzător
- Curățarea prealabilă a obiectelor sau suprafețelor (îndepărtarea materiei organice)
- Temperatura
- Caracteristicile microorganismelor contaminate
Utilizare în practica medicală:
- Dezinfecția instrumentarului medical reutilizabil
- Dezinfecția suprafețelor de lucru, a mobilierului din unități sanitare
- Dezinfecția mâinilor (igiena mâinilor în practica medicală)
Termeni înrudiți:
- Antiseptic
- Sterilizare
- Igiena
- Transmitere de infecții
Diferență față de sterilizare:
- Sterilizarea elimină toate microorganismele viabile, inclusiv sporii bacterieni. Este folosită pentru instrumentarul critic care intră în contact cu zone sterile ale corpului.