
Insolația este o reacție a organismului la expunerea prelungită la căldură, din cauza deshidratării și a deficitului de sodiu.
Cauza care duce la insolație este expunerea îndelungată la soare. Prin expunerea de lungă durată la temperaturi înalte, organismul își pierde din cantitatea de lichide și săruri minerale, iar acest lucru poate genera niște tulburări hidroelectrolitice grave.
Semnele și simptomele care apar în insolație sunt:
- cefalee
- stare de leșin
- sete intensă
- încordare musculară
- delir
- greață, amețeli
- vărsături severe (în jet)
- tahicardie
- diaree
- hipotensiune arterială
La pacienții cu afecțiuni cronice, expunerea îndelungată la soare și insolația poate duce la decompensarea afecțiunii. Dacă organismul pierde multe lichide și săruri minerale, poate ajunge la o stare de lipotimie, cu amețeli, greață, delir și chiar comă.
Ce putem face pentru o persoana cu insolație ?
Așezăm persoana într-un loc aerisit, la umbră. Îndepărtăm hainele pentru ca o mare parte din corp să fie aerisit, să se răcească. Pulverizați apă pe corp pentru răcirea temperaturii corpului.
Racirea trebuie să fie lentă, deci e total contraindicat introducerea persoanei într-o baie cu gheață sau alte lucruri care răcesc rapid corpul.
Persoana trebuie să bea lichide (1-2 l în primele două ore), apă minerală sau apă plată la care se poate adauga o lingurită de sare (la 2l).
Persoana poate necesita spitalizare în funcție de gradul de supraîncălzire. Dacă apare greața, delirul, voma, pacientul trebuie să fie poziționat în poziție laterală de siguranță penru evitarea aspirației în plămâni a conținutului și apelat la 112 pentru ajutor de urgență.
Profilaxie – cum să ne ferim de insolație?
Pentru a evita insolația trebuie să purtăm pălării, sepci, protectie pentru cap atunci când stăm la soare. Dacă suntem expuși la soare, trebuie sa alternăm această expunere cu statul la umbră. Expunerea la soare poate să ducă și la arsuri solare, de aceea este foarte important să nu ne expunem în orele prânzului.
Hidratarea este foarte importantă. Trebuie să consumăm apă (2-3 l/zi), chiar dacă nu avem senzația de sete (senzația de sete apare abia atunci când organismul este deshidratat).
În perioadele calde și de expunere la soare, trebuie să reducem consumul de alcool și cafea, deoarece acestea deshidratează organismul.
Este recomandat să purtăm haine ușoare, din fibre naturale și în culori deschise.
Atunci când ne expunem la soare, trebuie să folosim creme de protecție solară înaltă.
Infografic: