
Cum se completează foaia de temperatură?
Foaia de temperatură este o anexă a foii de observație și se completează de către asistentul medical.
Contine următoarele rubrici: respirația, tensiunea arterială, puls și temperatura.
Pentru a completa foaia de temperatură, se începe cu datele pacientului, care vor fi notate in partea de sus, în rubricile: CNP, numele, prenumele, anul, luna, numărul foii de observație, numarul de salon și numărul de pat alocat pacientului în perioada de spitalizare.
În rubrica “ziua” – se completeaza ziua calendaristică, iar în rubrica “zile de boală” se completează numarul zilei, ziua 1 fiind ziua internării.
D corespunde dimineții, iar S, perioadei de seară.
Coloana RESP. =RESPIRATIA
Porneste de la 35 si scade din 5 in 5 către 10 respirații.
Pe orizontală, fiecare pătrațel reprezintă o respirație. Astfel, vom putea să marcăm orice număr de respirații între 35-10 numărând casuțele.
Se noteaza cu pix verde.
Coloana TA = TENSIUNEA ARTERIALĂ
Este corespondentă tensiunii arteriale. Pornește de la 30 și scade din 5 în 5 către 5. Fiecare pătrățel reprezintă 1(0) unități. 1/2 pătrațel = 5 mm/Hg.
Se notează pe foaia de temperatură valorile obţinute cu o linie orizontala de culoare rosie socotindu-se pentru fiecare linie a foii o unitate coloană de mercur. Se unesc liniile orizontale cu linii verticale şi se haşurează spaţiul rezultat. În alte documente medicale se notează cifric.
Se notează cu pix roșu (sau cu pix albastru conform Chiru Florian, Gabriela Chiru, Letitia Morariu – Îngrijirea omului bolnav si a omului sanatos. Manual pentru școlile sanitare postliceale, Ed. CISON).
Coloana PULS
Pornește de la 160 și scade din 20 în 20 către 60. Fiecare pătrățel reprezintă 4 pulsații.
1/2 pătrațel reprezintă 2 pulsații.
Consemnarea valorii obţinute se face printr-un punct pe foaia de temperatură, ţinând cont că fiecare linie orizontală reprezintă 4 pulsaţii.Şi se uneşte valoarea prezentă cu cea anterioară cu o linie, pentru obţinerea curbei. În unele documente se notează cifric.
Se noteaza cu pix roșu.
Coloana Temp = TEMPERATURA
Pornește de la 41 și scade câte un grad către 36. Fiecare pătrațel reprezintă 1 grad/5 adica 0.2.
1/2 patratel = 0.1 grade.
Notarea unui punct pe verticala, corespunzator datei si timpului zilei, socotind, pentru fiecare linie orizontala a foii, 2 diviziuni de gradse unește valoarea prezentă cu cea anterioară pentru obținerea curbei termice.
Se noteaza cu pix albastru.
Valorile se reprezintă prin puncte în pătrațelul echivalent valorii măsurate.
Punctele zilelor se vor uni pentru obținerea graficului.
Valorile TA se hașurează si se colorează cu roșu.
Valoarea de sus reprezintă sistolică, iar cea inferioară diastolica.
Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.
Infografic: