Mica și marea circulație

În alcătuirea arborelui vascular se disting două feluri de circulație: circulația mare sau sistemică și circulația mică sau pulmonară.

Mică circulație

Circulația pulmonară începe în ventricului drept, prin trunchiul arterei pulmonare, care transportă spre plamâni sânge cu CO2.

Cele două artere pulmonare duc sângele neoxigenat în vasele capilare pulmonare, unde are loc schimbul de gaze.

Sângele cu CO2 este îmbogațit cu O2 și colectat de venele pulmonare (4 la numar, câte 2 pentru fiecare plămân) și dus în atriul stâng, punct în care începe marea circulație (sistemică).

Marea circulație

Circulația sistemică începe în ventriculul stâng. De acolo, acesta trece în aortă și e pompat în artere care se ramifică în tot corpul, catre cap, torace, membre, organe.

Sângele încarcat cu CO2 e preluat de cele 2 vene CAVE, care îl duc în atriul drept pentru a se relua mica circulatie pulmonară (ventriculul drept) pentru oxigenarea sângelui.

Sistemul aortic 

Este format din artera aortă și din ramurile ei, care irigă toate țesuturile și organele corpului omenesc.

Sistemul aortic începe din ventriculul stâng cu aorta ascendentă, din care se desprind cele două artere coronare. după ce urcă 5-6 cm, se curbează și formează arcul aortic, care se continuă cu aorta descendentă, împărțită în toracală și abdominală.

Terminal, aorta abdominală se bifurcă în arterele iliace comune, stângă și dreaptă.

Din arcul aortic se desprinde trunchiul brahiocefalic, și apoi arterele carotide comune stângă și dreaptă și arterele subclaviculare. Ambele artere carotide comune urcă la nivelul gâtului, unde se bifurcă în artera carotidă externă și artera carotidă internă.

Artera carotidă externă irigă gâtul, regiunea occipitală și temporală și viscerele feței. Artera carotidă internă, pătrunde în craniu și irigă creierul și ochiul.

Din arterele subclaviculare se desprind: artera vertebrală și artera toracică interioară din care iau naștere arterele intercostale anterioare.

Artera axilară se continuă cu artera brahială care vascularizează brațul. Din artera brahială, ia naștere artera radială și ulnară care vascularizează antebrațul. La mână se formeză arcadele palmare din care se desprind arterele digitale.

Aorta descendentă toracică dă ramuri parietale și viscerale (arterele bronșice, pericardice, esofagiene).

Din aorta descendentă abdominală se desprind: trunchiul celiac (cu ramura splenică, gastrică și hepatică – vascularizează stomacul, duodenul, pancreasul, ficatul și splina), artera mezenterică superioară (vascularizează jejuno-ileonul, cecul, colonul ascendent și partea dreaptă a colonului transvers), arterele renale, testiculare, ovariene, și artera mezenterică inferioară (vascularizează partea stângă a colonului transvers, colonul descendent, sigmoidul și partea superioară a rectului).

Ramurile terminale ale aortei 

Arterele iliace comune se împart în arterele iliace externă și internă. Din arterele iliace externe acestea pornesc arterele femurale, arterele poplitee, arterele tibiale, arterele digitale.

Arterele iliace interne au ramuri parietale pentru organele din bazin (vezică urinară, organe genitale).

Sistemul venos

Este reprezentat de două vene principale: vena cavă superioară (strânge sângele venos de la creier, cap, gât, torace, membre superioare) și vena cavă inferioară.

O venă aparte a marii circulații este vena portă, care transportă către ficat sânge încărcat cu substanțe nutritive rezultate în urma absorbției intestinale.

Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă.

Referințe

Infografic:

mica si marea circulatie pagina de nursing

Alte Postari