Hepatita virală acută este o boală infecțioasă transmisibilă, provocată de un virus friabil specific, care – introdus în organism pe cale digestivă sau accidental, pe cale parenterală – provoacă o îmbolnăvire a întregului organism și în special a parenchimului hepatic.
Boala se manifestă prin semne de infecție generală și prin simptome digestive și hepatice, însoțite sau nu de icter. Hepatita acută virală A, este denumită popular “boala mâinilor murdare”. Este o boală infecțioasă determinată de virusul A, cu caracter hepatotrop.
Hepatita A cauzează infecție acută, care în majoritatea cazurilor se vindecă complet în 6-12 luni.
Transmitere
Agentul patogen este virusul hepatitei A (HAV), iar transmiterea este pe cale fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate, sau direct de la un purtător).
Virusul A pătrunde în organism în mod obișnuit pe cale orală, dar și fecală, însă poate fi inoculat și parenteral. Perioada de incubație variază între 2-6 săptămâni. În cursul bolii, virusul A poate fi găsit în sânge, în sucul duodenal și în materiile fecale.
Contaminarea fiind cel mai frecvent pe cale digestivă, vectorul obișnuit este apa. Se poate ajunge la focare epidemice, din cauza surselor de apă comune.
Semne și simptome
Semnele și simptomele care apar în infecția cu virus A sunt: febră, dureri musculare, manifestări pseudogripale, manifestări digestive- grețuri, vărsături, inapetență, meteorism, cefalee, dureri în hipocondrul drept, icter -tegumente – sclere, astenie, apatie, urini hipercrome, scaune decolorate, hepatomegalie. Boala poate evolua și asimptomatic.
Hepatita virală acută evoluează de obicei în trei faze: preicterică, icterică și de rezoluție. De obicei, primul simptom care atrage atenția bolnavului este icterul.
Diagnostic
În hepatita virală de tip A trebuie să se facă diagnosticul diferențial cu gripa, reumatism (în faza preicterică), sau alte afecțiuni care generează icter: colica biliară, icterele hemolitice.
Diagnosticarea hepatitei virale acute A se face prin semnele clinice și prin examenul de sânge care pun în evidență anticorpi IgM specifici virusului hepatitei A. Aceștia sunt prezenți și la persoanele vaccinate.
Tratament
Nu există tratament specific pentru hepatita acută virală A. Prognosticul este în general bun. Se recomandă repaus la pat, odihnă,regim alimentar, hidratare, vitamine, corticoterapie (în forme severe), trofice hepatice.
Repausul la pat este obligatoriu, iar dieta va ține seama de faptul că există o hipofermenție gastrică, biliară și pancreatică și deci aceasta nu trebuie să creeze un efort digestiv prea mare. Baza va fi constituită din glucide ușor digerabile cu proteine și vitamine suficiente, și cu o cantitate moderată de grăsimi.
Profilaxia hepatitei virale acute reprezintă o problemă de importanță majoră și necesită măsuri igienico-sanitare privind apa potabilă, alimentele și igiena personală și vaccinare.
Infografic: