Hipofiza se mai numește și glanda pituitară și este situată la baza creierului într-o lojă formată pe fața superioară a osului sfenoid. Este formată din trei lobi: anterior, intermediar și posterior.
Hipofiza este împărțită în trei lobi:
- lobul anterior
- lobul intermediar
- lobul posterior
Cuprins
ToggleLobul posterior sau neurohipofiza
Lobul posterior este alcătuit din țesut nervos (neuroni) ca și hipotalamusul, iar lobii anterior și intermediar , din țesut epitelial glandular. Hipofiza este legată de baza hipotalamusului prin tija pituitară, alcătuită din: sistemul port-hipofizar și tractul hipotalamo-hipofizar. Lobul posterior formează neurohipofiza care este conectată cu hipotalamusul anterior prin tractul hipotalamo-hipofizar.
Hormonii produşi de neurohipofiză:
- hormonul antidiuretic (ADH)
- ocitocina, secretați în hipotalamusul anterior și depozitați în neurohipofiză.
Lobul intermediar
Lobul intermediar secretă hormonul melanocitostimulator (MSH) care stimulează melanogeneza (formarea de pigment – melanină, ce colorează pielea). În lipsa hormonului pielea se decolorează.
Lobul anterior sau adenohipofiza
Lobul anterior, cel mai voluminos, se mai numește adenohipofiză. Adenohipofiza este conectată cu hipotalamusul prin sistemul port hipofizar. Sângele arterial care ajunge la hipofiză, trece întâi prin hipotalamus, unde se încarcă cu factori eliberatori.
Hormonii produşi de adenohipofiză:
Hormoni tropi (care controlează secreţia altor glande endocrine)
- TSH – tirotropina,
- ACTH – corticotropina
- FSH – hormonul foliculo-stimulant
- LH – hormonul luteotrop
Hormoni nontropi
- STH – hormonul somatotrop,
- prolactina – PRL).
Somatotropul (STH)
Somatotropul (STH) este hormonul de creștere. Este secretat în cantitate mare în copilărie și stimulează creșterea oaselor lungi și a masei musculare.
Acest hormon acționează asupra metabolismului:
- Proteic: stimulează transportul aminoacizilor, intensificând proteinosinteza, mai ales cea musculară. Inhibă catabolismul proteic şi utilizarea aminoacizilor ca sursă energetică.
- Lipidic: stimulează hidroliza trigliceridelor din adipocite, creşte concentraţia plasmatică de acizi graşi şi glicerină, stimulează utilizarea ca substrat energetic a acizilor graşi, cruţându-se utilizarea aminoacizilor şi a glucozei.
- Glucidic: stimulează glicogenoliza, inhibă absorbţia glucozei de către ţesuturile insulinodependente (acţiune antiinsulinică)
- Electrolitic: Realizează un bilanţ pozitiv asupra principalilor ioni: Ca2+, Mg2+, Na+, K+, Cl- (creşterea concentraţiei plasmatice), stimulează absorbţia plasmatică la nivelul tubului digestiv şi a nefronilor.
Hiposecreția acestui hormon în perioada de creștere duce la nanism hipofizar (piticism), caracterizat prin talie mică și o dezvoltare psihică normală.
Hipersecreția hormonului în perioada de creștere duce la gigantism (cu dezvoltare psihică deficitară), iar la adult duce la acromegalie (creșterea exagerată a extremităților și a organelor interne).
Tirotropina (TSH)
Tirotropina (TSH) stimulează secreția glandei tiroide.
Corticotropina (ACTH)
Corticotropina (ACTH) controlează secreția glandei corticosuprarenale.
Gonadotropinele (FSH și LH)
Gonadotropinele (FSH și LH) reglează activitatea gonadelor: FSH controlează maturația foliculară și secreția de estrogeni, iar LH provoacă ovulația și controlează secreția de progesteron. La bărbat, FSH stimulează spermatogeneza, iar LH stimulează secreția de hormoni androgeni (testosteronul).
Prolactina
Prolactina stimulează la femeie dezvoltarea glandelor mamare și menține secreția lactată (hormonul va avea un nivel crescut în perioada gravidității).
Hormonul antidiuretic (ADH)
Hormonul antidiuretic (ADH) are efect principal creșterea absorbției facultative a apei la nivelul tubilor distali și colectori ai nefronului prin mărirea permeabilității acestora (are rolul de a păstra apa în organism). În doze mari poate produce creșterea tensiunii arteriale, de aceea hormonul se mai numește vasopresină. Scăderea secreției acestui hormon duce la diabetul insipid, manifestat prin
poliurie (pierderi masive de apă prin urină) și polidipsie (sete exagerată).
Ocitocina
Ocitocina stimulează secreția glandelor mamare prin controlarea ejecției laptelui și provoacă contracția musculaturii uterine (în timpul nașterii secreția este maximă).
Vezi și