Boala celiacă (îngrijirea pacientului cu boala celiacă)

Boala celiacă (enteropatia glutenică) este o afecțiune autoimună cauzată de o reacție la gluten care afectează în primul rând intestinul subțire.

În boala celiacă se produce o reacție imună la consumul de gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară, dar și în unele produse alimentare.

Consumul de gluten declanșează un răspuns imun în intestinul subțire. În timp, această reacție va afecta mucoasa intestinului subțire și va împiedica absorbția unor substanțe nutritive (malabsorbție).

Boala celiacă este intoleranța autoimună la gluten.

Semne și simptome în boala celiacă

Simptomele clasice includ probleme gastrointestinale, cum ar fi:

  • diareea cronică;
  • distensia abdominală;
  • malabsorbția;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • greață și vărsături;
  • constipație;
  • în rândul copiilor malabsorbția poate afecta creșterea și dezvoltarea;
  • Pot exista simptome gastrointestinale ușoare sau pot fi absente.

Leziunile intestinale pot cauza adesea:

  • oboseală;
  • scădere în greutate;
  • balonare;
  • anemie;
  • dureri de cap;
  • apatie;
  • anorexie;
  • tegumente palide;
  • scăderea tonusului muscular (hipotonie generalizată);
  • scaune decolorate;
  • pot duce la complicații grave.

Factori de risc

Boala celiacă are la bază factorul genetic, dar poate fi influențată de diverși factori de mediu și de consumul de alimente care conțin gluten. Boala celiacă tinde să fie mai frecventă la persoanele care au:

Complicații

Boala celiacă netratată poate provoca:

  • Malnutriție. Acest lucru se întâmplă dacă intestinul subțire nu poate absorbi suficienți nutrienți. Malnutriția poate duce la anemie și pierderea în greutate. La copii, malnutriția poate provoca o creștere lentă.
  • Slăbirea oaselor. Malabsorbția calciului și a vitaminei D poate duce la o înmuiere a osului (osteomalacie sau rahitism) la copii și la o pierdere a densității osoase (osteopenie sau osteoporoză) la adulți.
  • Infertilitate și avort spontan. Malabsorbția calciului și a vitaminei D poate contribui la probleme de reproducere.
  • Intoleranță la lactoză. Deteriorarea intestinului subțire vă poate provoca intoleranță la produsele care conțin lactoză.
  • Cancer. Persoanele cu boală celiacă care nu mențin o dietă fără gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal și cancer de intestin subțire.
  • Probleme cu sistemul nervos. Unele persoane cu boală celiacă pot dezvolta probleme precum convulsii sau o boală a nervilor la nivelul mâinilor și picioarelor (neuropatie periferică).
  • Boala celiacă se poate asocia cu alte boli autoimune, precum diabet zaharat de tip 1, hipotiroidism, psoriazis, vitiligo și multe altele.

Diagnostic

  • Analize medicale de laborator: determinarea anticorpilor anti-transglutaminază tisulară și a anticorpilor anti-endormisium IgA prin efectuarea testelor sanguine.
  • Endoscopia digestivă superioară cu biopsii (examinarea esofagului, stomacului și duodenului).

Tratament

Nu există nici un remediu pentru boala celiacă – dar pentru majoritatea oamenilor, urmarea unei diete stricte fără gluten poate ajuta la gestionarea simptomelor și vindecarea intestinală.

Îngrijirea pacientului cu boala celiacă

Intervențiile asistentului medical pentru pacientul cu boala celiacă

  • măsurarea funcțiilor vitale și notarea în foaia de temperatură;
  • recoltarea de produse biologice si patologice pentru examinări de laborator;
  • administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic și urmărirea efectelor acestuia;
  • supravegherea stării generale a pacientului;
  • supravegherea alimentaţiei, poftei de mâncare sau inapetenţei, acuzele subiective legate de alimentaţie, greţurile şi vărsăturile, durerile abdominale, meteorismul, tranzitul intestinal (diaree, constipaţie), calitatea scaunelor emise, greutatea corporală, aportul de lichide;
  • asigură dieta corespunzătoare (fără gluten);
  • educație sanitară: pacienții si familia vor fi informați despre boala, cum se tratează, previne, ce stil de viață trebuie să adopte pacientul, ce alimente trebuie să evite, ce poate mânca;
  • ajutarea pacientului în satisfacerea nevoilor fundamentale
  • bilanțul zilnic între lichidele ingerate și cele excretate;
  • reechilibrarea hidroelectrolitică a pacientului;
  • aerisirea salonului, asigurarea unui microclimat corespunzător;
  • asigurarea odihnei și reducerea anxietății pacientului prin suport psihologic;
  • asigurarea unei hidratări corespunzătoare;
  • pregătirea psihică a pacientului pentru a cunoaște esența și importanța examinărilor;
  • furnizează pacientului informațiile necesare pentru îngrijirea sa la domiciliu;
  • educă pacientul pentru modificarea stilului de viață și îngrijirilor acordate la domiciliu;
  • mesele regulate și echilibrate (fără gluten) și exercițiile fizice pot ajuta la reducerea stresului și a problemelor asociate cu boala celiacă.

Pentru verificarea cunoștințelor, rezolvă testele din secțiunea Teste Grilă sau instalează Aplicația de teste.

Vezi și Pagina de Nursing Shop de unde poți comanda cărțile noastre: Esențiale Tehnici de Nursing, Esențiale Patologie, Esențiale Nevoi fundamentale, Culegere infografice ediția 2021, Esențiale Analize Medicale

Referințe

Infografic:

boala celiacă paginadenursing patologie amg asistenti medicali

Vezi secțiunea Gastroenterologie

 

Alte Postari